Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ако се настави побољшање ситуације у Србији, у Црну Гору без теста

Bookmark and Share

18.08.2020. Вијести, РТС, Јужна Србија Инфо

Директор црногорског Инситута за јавно здравље, др Бобан Мугоша, изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Црној Гори стабилна и да се води рачуна о спречавању ширења заразе туриста. Најавио је укидање тестова на улазу у Црну Гору, уколико се настави са побољшањем здравствене ситуације у Србији.

Мугоша: Ако се настави побољшање ситуације у Србији могуће и укидање тестова
Мугоша: Ако се настави побољшање ситуације у Србији могуће и укидање тестова

Бобан Мугоша је за Н1 рекао да је ситуација у Црној Гори стабилна. "Чинимо све да гости буду безбедни и да се овде добро осећају", истакао је Мугоша и додао да очекују да и они који буду долазили поштују епидемиолошке мере.

Најавио је укидање тестова на улазу у Црну Гору, уколико се настави са побољшањем здравствене ситуације у Србији.

"Знамо да у целом региону постоји релативно висока трансмисија вируса и свако неодговорно понашање то може да погорша. Не желимо да погоршамо ситуацију код нас, нити да се гости инфицирају. Водимо рачуна да избалансирамо и долазак и број гостију. Србија је наш најближи сусед и процењује се велики прилив гостију. То би био велико оптерећење за систем, а ми морамо бити одговорни", рекао је Мугоша.

"Да бисмо смањили могућност ношења вируса, ми смо увели мере за тестове. Али уколико се ситуација буде добро одвијала и у Србији, онда ћемо ићи са даљим мерама попуштања. Надам се, уколико се ситуација буде добро развијала, да ћемо и надаље моћи да релаксирамо комуникацију између земаља", додао је Мугоша.

Подсећа да је Црна Гора у првом таласу имала ригорозне мере које су довеле до сузбијања инфекције.

"Ситуација у Црној Гори је стабилна. У последњих десетак дана имамо у просеку око педесет случајева дневно, што није мало, али немамо пораст и очекујемо да ова тенденција почиње да опада. У сваком случају, предузимају се све мере које се могу предузети, а да привреда и економија опстану, односно да не дође до новог закључавања. У првом таласу смо имали доста рестриктивне мере и брзо смо успели да дођемо до статуса да немамо коронавирус, међутим, ова инфекција се не може решавати без решавања на глобалном нивоу", рекао је Мугоша.

Нагласио је да је због епидемиолошке ситуације у региону дошло до очекиваног преливања заразе, са више жаришта, које је било тешко контролисати.

Рестриктиван режим мера у угоститељским објектима и дискотекама

Мугоша наводи да је примењивање епидемиолошких мера кључно у сузбијању коронавируса.

"Мере су једноставне за примену и када би их се сви придржавали, епидемија би се лако могла контролисати. У Црној Гори имамо обавезу ношења маски у затвореном и на отвореном простору, морамо држати дистанцу од два метра и водити рачуна о хигијени", наводи Мугоша.

Истиче да је у Црној Гори остао рестриктиван режим мера у угоститељским објектима и дискотекама, као и за јавна окупљања.

"Дозвољена су окупљања до 20 људи у затвореном и до 40 људи на отвореном простору", објашњава Мугоша и додаје да је због предизборне кампање омогућен боравак до 50 људи у затвореном простору, а до 100 на отвореном.

Директор Института за јавно здравље Црне Горе напомиње да се на плажама неће носити маске, као и у националним парковима.

"За столовима у угоститељским објектима маске нису неопходне, али су обавезне приликом уласка и проласка кроз угоститељски објекат. Ограничење је до две особе за једним столом у затвореном простору и четири особе на отвореном, уколико нису из исте породице", навео је Мугоша.

Коментара: 0


#   туризам   Црна Гора   Коронавирус   ПСР тест
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима