Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бали-бегова џамија, споменик прошлости и уметности у срцу Нишке тврђаве

rssBookmark and Share

Ниш 05.03.2024. Јужна Србија Инфо

У срцу Нишке тврђаве, једног од најзначајнијих историјских споменика града Ниша, уздиже се Бали-бегова џамија. Иако је некада на овом простору постојало десет џамија, данас је сачувана само ова, која својом историјом, архитектуром и културним значајем привлачи пажњу туриста и посетилаца.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Бали-бегова џамија је грађена између 1521. и 1523. године, као задужбина јаничарског заповедника Бали-бега из Једрена. Позната је и као Реис-Ефендијина и Бурмала џамија, а осликава лепоту исламске архитектуре свог доба. Ова џамија представља један од најупечатљивијих споменика на тврђави.

Осим архитектонског значаја, Бали-бегова џамија чува и богату историју овог места. Археолошки остаци библиотеке и минарета сведоче о прошлим временима и разноврсним утицајима који су обликовали Ниш као град.

Занимљиво је да је џамија током векова мењала своју намену. Од 1977. године, она је добила нову улогу као изложбени простор Галерије савремене ликовне уметности у Нишу, познат као Салон 77. Ова трансформација није само ревитализовала простор џамије, већ је омогућила и очување њеног културног наслеђа и прилику да се њена лепота и значај деле са широм јавношћу.

Бали-бегова џамија тако остаје не само споменик прошлости, већ и живо сведочанство о културном богатству и наслеђу града Ниша.


#   Ниш   Нишка тврђава   Туристичка организација Ниш   Бали бегова џамија
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима