Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бања Топило: И лечење и одмор

rssBookmark and Share

Ниш 16.07.2012. Д. Стојановић (Новости)

Недовољно позната бања у долини Тополичке реке, близу Ниша, прави је рај на земљи. За комплетан третман и смештај овде дневно треба издвојити око 1.000 динара

Бања Топило: И лечење и одмор

ЛЕК у бањи у кањону Тополичке реке годишње потражи 2.500 посетилаца. Мада званично још нема ни статус насеља, у народу позната као бања Топило привлачи туристе због термоминералне воде од 34 степени Целзијуса. Смештена је на 25 километара од Ниша, а посећују је највише они који имају проблема са костима. Многи непокретни су у овом дару природе проходали и из њега одлазили здрави и прави, враћајући се поново да „освеже“ своје здравље.

Лековитост воде откривена је сасвим случајно. До пре 40 година, овде се знало за један вир, топило са топлом водом где су мештани киселили конопље.

- Данас бања Топило има око 200 кућа и викендица, укупни смештајни капацитети су 500 лежајева, и представља велики туристички потенцијал за град Ниш - каже један од мештана, који изнајмљује смештај посетиоцима бање. - Годишње овде лек потражи око 2.500 туриста из Војводине, Београда, Крушевца, Лесковца, Алексинца, Ниша...

У међувремену је изграђен и стационар са седам лежајева, ту су и просторије за лекара који брине о пацијентима, а поред купања у два базена, гостима је на располагању и масер.

Бања је лети, а поготову викендом, пуна излетника, који долазе да проведу дан у природи и расхлађују се у Топоничкој реци.


Коментара: 0


#   Ниш     Бања Топило
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима