Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град Ниш: Лична карта

rssBookmark and Share

Ниш 20.07.2015. Град Ниш, Јужна Србија Инфо

Град Ниш је један од најстаријих градова на Балкану.
Ниш се налази у нишкој котлини уз ушће Нишаве у Јужну Мораву.

Фото: commons.wikimedia.org
Фото: commons.wikimedia.org

Ужи центар града је на 194м надморске висине (код споменика у центру). Највиша тачка на територији града је Соколов камен, врх на Сувој планини (1.523м надморске висине), а најнижа низводно од ушћа Нишаве у Мораву код места Трупале (173м надморске висине). Подручије града захвата површину од 596,71км, на коме се налази пет општина – Палилула, Пантелеј, Медијана, Црвени Крст и Нишка Бања са својих 68 приградских и сеоских насеља.

Ниш има 255.518 становника и трећи је по величини у земљи, највећи град централне Србије и седиште Нишавског округа. Ниш се налази на раскрсници балканских и европских путева који повезују Европу са Блиским истоком и од давнина важи за капију Истока и Запада.

Ниш је административни центар Нишавског округа и регионални центар југоисточне Србије.

Фото: www.panoramio.com

Географски, Ниш се налази на раскрсници најважнијих балканских и европских саобраћајних праваца. У Нишу се магистрални правац, који води са севера, долином Мораве из правца Београда, рачва на правац ка југу, долином Вардара према Солуну и Атини, и правац ка истоку, долином Нишаве и Марице према Софији, Истанбулу и даље ка Блиском Истоку.

У Нишу се одвајају и путеви ка северозападу (према Зајечару, Кладову и Темишвару) и ка југозападу (према Јадранском мору).

Сви ови путни правци били су познати још од најстаријих времена као правци кретања народа, робе и војски. “Виа Милитарис” у периоду Рима и Византије, “Цариградски друм” у средњевековном периоду у доба Турака. Данас, то су главни магистрални европски правци на Балкану, који Ниш чине раскрсницом Европе са Малом Азијом и Црноморског подручија са Медитераном. Сви ови путни правци били су познати још од најстаријих времена као правци кретања народа, робе и војски.

Фото: www.youtube.com

Ниш спада међу развијене градове Србије и индустријски је и туристички центар од националног значаја. Као саобраћајни чвор европских путних и железничких праваца, са аеродромом, лако је доступан из свих праваца. Као савремени универзитетски град истовремено је природни, друштвени, привредни, образовни, здравствени, културни и спортски центар југоисточне Србије.

Ниш је један од шест функционалних макрорегионалних центара Србије. Осим општина које припадају Нишавском округу (Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Ражањ и Сврљиг), Нишу гравитирају и читава јужна (Топлички, Јабланички и Пчињски округ) и источна Србија (Зајечарски, Борски, Пиротски округ), тј., регион у коме живи око милион становника.

Коментара: 0


#   Ниш   туризам   Нишка Бања   Пчињски округ   Пиротски округ   Гаџин Хан   спортски центар   Соколов камен   Источна Србија  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима