Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лепоте Власинског језера

rssBookmark and Share

Сурдулица 23.01.2013. Vladimir Ciplic

Ово акумулационо језеро припада територији општине Сурдулица и налази се у југоисточном делу Србије.

Укупна површина Власинског језера је око 15 квадратних километара, а на најдубљој тачки достиже чак 35 метара.

Лепоте Власинског језера

Слив језера је састављен из бројних река и речица, попут: Власине, Јерме, Божичке реке, Врле, Љуботенске и Лисинске реке. За ове, да кажемо главне реке, читав слив Власинског језера чини још стотинак мањих, па не чуди чињеница да у ово језеро притиче по два купика висококвалитетне воде сваких два минута.

Само језеро је смештено на надморској висини од 1 213 метара и окружују га три планине: Чемерник, Грамада и Варденик.

Заниљиво је да је језеро настало, заправо на месту где се некада налазило блато реке Власине, која је 50 - их година прошлог века била преграђена браном.

Оно по чему је Власинско језеро још интересантније и туристима и научницима јесу плутајућа острва. Сама острва су сачињена од тресета, а плутају, односно померају се у зависности од висине водостаја.

Додатно уживање туристима омогућује и необична боја овог језера, која варира од плаве, преко сиво до тамно плаве, док су површине уз обалу зеленкасте боје.

Ништа није необично, кађу мештани да се острво  „откачи“ у тренутку док сте ви на њему. Тако се, кажу догађало да оставе коње да пасу на једном крају језера, а пронађу их на другом, јер је у међувремену отплутало.

Власина је посебно занимљива за људе жељне правог мира и одмора, јер ће то овде управо и добити. Смештај је углавном у кућама мештана, које су лепо и домаћински уређене. Постоји и хотел, уколико некоме више одговара. А занимљиво је да је само један део околине језера под боровом шумом, па Власинско језеро важи за праву ваздушну бању, а посебно помае оболелила од било каквих болести дисајних путева, уз посебну препоруку за боравак деце.

Поред свега наведеног, овај крај је изузетно богат споменицима културе старе Србије, попут: цркве у Божици, Клисури и Колуници, затим манастира у Паљи и куле у Клисури.

Ко не жели да се купа или сунча на некој од језерских плажа, може да шета дуж његове обале или ужива у пецању. У Власинском језеру је могуће упецати: сам, шарана, клена, гргеча и пастрмку.

Тако да за свакога има по нешто.

А уколико сте, ипак жељни активног одмора, можете отићи до Сурдулице или Лесковца.


Југ наше лепе Србије је изузетно богат бројним културним споменицима и природним атракцијама. У жељи да бројним домаћим, али и страним туристима дочарају лепоте Србије, група ентузијаста је направила веб презентацију ТТ Гроуп на којој се могу пронаћи бројни текстови о не тако познатим, а занимљивим дестинацијама на југу наше земље.

 

Коментара: 0


#   Сурдулица   Власинско језеро   језеро
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима