Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најлепша места југа Србије

Bookmark and Share

Пирот 08.06.2020. Никола Стојановић

Ако путујете кроз Србију и желите да посетите најлепша места јужне Србије ово је чланак који треба да прочитате.

Најлепша места југа Србије

Ако путујете кроз Србију и желите да посетите најлепша места јужне Србије ово је чланак који треба да прочитате. Јужна Србија има пуно места које морате да посетите од знаменитних и историјских грађевина, нетакнуте природне лепоте,  до несвакидашњих и егзотичних специјалитета у ресторанима. Ми ћемо писати о њима, а ви их морате обићи бар једном у животу.

Пирот

Пирот је град који има шесдесетак хиљада становника. Пирот је удаљен око триста километара од Београда и он је град који је познат по својим сиревима, качкаваљима и ћилимима. Он је град који има доста грађевина из турског периода. Људи из Пирота су познати по својој штедљивости, а воле и да се смеју и шале. Ако желите да прошетате кроз овај градић и да видите природне лепо било би добро да одете у излетиште Темац у коме се налази манастир Темац и река Темшица. 

Ниш 

Ниш један од највећих градова у Србији и трећи је по величини. У Нишу можете да посетите велики број прелепих паркова, ако га посећујете са малом децом, а треба посетити и Тврђаву у Нишу и Ћеле кулу. Ниш је познат по врхунској кухињи и својој Нишкој Бањи коју треба да посетите ако имате времена. Што се тише Нишке кухиње морате да посетите ресторан ’’Чардак’’ који својим гостима нуди традиционална српска јела, а ако желите да пробате сукану домаћу питу или домаћу кобасицу ово је дефинитивно ресторан који морате посетити. Такође, ресторан који треба да посетите јесте ’’Нишка Колиба’’ који нуди врхунска јела са роштиља и домаће српске специјалитете. 

Врање

Врање је град у Јужној Србији који је удаљен седамдесетак километара од Лесковца. Као и Пирот и врање има доста грађевина и споменика из времена турака. Пашини конаци је место које морате посетити када сте у Врању, то је једна од најлепших архитектура балканског стила. Ако сте гладни док сте у Врању можете да посетите ресторан ’’Скадарлију’’ која нуди традиционална српска јела спремљена на најукуснији начин. Такође је ресторан ’’Двор’’ један од цењених ресторана Врања. Овај ресторан такође нуди српска јела, а познати су по својој телетини испод сача и по свом домаћем хлебу. 

Ђавоља варош

Природни феноменал ’’Ђавоља варош’’ не смете пропустити док путујете Јужном Србијом. Овај споменик се налази близу Куршумлије и мало мање од триста километара од Београда. Ђавоља варош је позната по томе што има два извора киселе воде. Један извор се зове ’’Ђавоља вода’’, а други ’’Црвено врело’’. Легенда која се прича свима који дођу да обиђу Ђавољу варош јесте та да је ђаво киселу воду давао мештанима како би они када је попију заборављали на родбинске односе и како би се браћа и сестре венчавали. Кажу да се онда Бог умешао и окаменио све који су попили воду како би они сведочили да ниједан грех не може проћи некажњен. Овај феномен и те како треба видети и доживети уживо зато га немојте прескочити. 

Надамо се да смо вам помогли да видите праве ствари док сте путовали Јужном Србијом. Поред споменика и знаменитости надамо се да сте били задовољни ресторанима са традиционалном српском кухињом која је и нас одушевила. Ако се тек спремате на овај пут, немојте ништа заобићи. 


 

Коментара: 0


#   Пирот   туризам   Стара планина   Ђавоља Варош   Кале   југ Србије
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима