Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najlepša mesta juga Srbije

Bookmark and Share

Pirot 08.06.2020. Nikola Stojanović

Ako putujete kroz Srbiju i želite da posetite najlepša mesta južne Srbije ovo je članak koji treba da pročitate.

Najlepša mesta juga Srbije

Ako putujete kroz Srbiju i želite da posetite najlepša mesta južne Srbije ovo je članak koji treba da pročitate. Južna Srbija ima puno mesta koje morate da posetite od znamenitnih i istorijskih građevina, netaknute prirodne lepote,  do nesvakidašnjih i egzotičnih specijaliteta u restoranima. Mi ćemo pisati o njima, a vi ih morate obići bar jednom u životu.

Pirot

Pirot je grad koji ima šesdesetak hiljada stanovnika. Pirot je udaljen oko trista kilometara od Beograda i on je grad koji je poznat po svojim sirevima, kačkavaljima i ćilimima. On je grad koji ima dosta građevina iz turskog perioda. Ljudi iz Pirota su poznati po svojoj štedljivosti, a vole i da se smeju i šale. Ako želite da prošetate kroz ovaj gradić i da vidite prirodne lepo bilo bi dobro da odete u izletište Temac u kome se nalazi manastir Temac i reka Temšica. 

Niš 

Niš jedan od najvećih gradova u Srbiji i treći je po veličini. U Nišu možete da posetite veliki broj prelepih parkova, ako ga posećujete sa malom decom, a treba posetiti i Tvrđavu u Nišu i Ćele kulu. Niš je poznat po vrhunskoj kuhinji i svojoj Niškoj Banji koju treba da posetite ako imate vremena. Što se tiše Niške kuhinje morate da posetite restoran ’’Čardak’’ koji svojim gostima nudi tradicionalna srpska jela, a ako želite da probate sukanu domaću pitu ili domaću kobasicu ovo je definitivno restoran koji morate posetiti. Takođe, restoran koji treba da posetite jeste ’’Niška Koliba’’ koji nudi vrhunska jela sa roštilja i domaće srpske specijalitete. 

Vranje

Vranje je grad u Južnoj Srbiji koji je udaljen sedamdesetak kilometara od Leskovca. Kao i Pirot i vranje ima dosta građevina i spomenika iz vremena turaka. Pašini konaci je mesto koje morate posetiti kada ste u Vranju, to je jedna od najlepših arhitektura balkanskog stila. Ako ste gladni dok ste u Vranju možete da posetite restoran ’’Skadarliju’’ koja nudi tradicionalna srpska jela spremljena na najukusniji način. Takođe je restoran ’’Dvor’’ jedan od cenjenih restorana Vranja. Ovaj restoran takođe nudi srpska jela, a poznati su po svojoj teletini ispod sača i po svom domaćem hlebu. 

Đavolja varoš

Prirodni fenomenal ’’Đavolja varoš’’ ne smete propustiti dok putujete Južnom Srbijom. Ovaj spomenik se nalazi blizu Kuršumlije i malo manje od trista kilometara od Beograda. Đavolja varoš je poznata po tome što ima dva izvora kisele vode. Jedan izvor se zove ’’Đavolja voda’’, a drugi ’’Crveno vrelo’’. Legenda koja se priča svima koji dođu da obiđu Đavolju varoš jeste ta da je đavo kiselu vodu davao meštanima kako bi oni kada je popiju zaboravljali na rodbinske odnose i kako bi se braća i sestre venčavali. Kažu da se onda Bog umešao i okamenio sve koji su popili vodu kako bi oni svedočili da nijedan greh ne može proći nekažnjen. Ovaj fenomen i te kako treba videti i doživeti uživo zato ga nemojte preskočiti. 

Nadamo se da smo vam pomogli da vidite prave stvari dok ste putovali Južnom Srbijom. Pored spomenika i znamenitosti nadamo se da ste bili zadovoljni restoranima sa tradicionalnom srpskom kuhinjom koja je i nas oduševila. Ako se tek spremate na ovaj put, nemojte ništa zaobići. 


 

Komentara: 0


#   Pirot   turizam   Stara planina   Đavolja Varoš   Kale   jug Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima