Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Doček Nove godine na planinama Južne Srbije

Bookmark and Share

Beograd 09.11.2018. Nikola Stojanović

Našu zemlju krase prelepi planinski venci, koji čine ujedno i veoma veliki deo teritorije Srbije.
Bilo koji povod da je u pitanju, poseta nekoj od planina za doček Nove godine sigurno će ostaviti neizbrisiv trag iskustva i utisaka svakom pojedincu. 

Docek nove godine na planini
Docek nove godine na planini

Našu zemlju krase prelepi planinski venci, koji čine ujedno i veoma veliki deo teritorije Srbije. O značaju koji imaju planine za našu zemlju, svedoči činjenica da su veoma nastanjene, posećene i turistički razvijene. Bilo koji povod da je u pitanju, poseta nekoj od planina za doček Nove godine sigurno će ostaviti neizbrisiv trag iskustva i utisaka svakom pojedincu. 

Doček Nove godine na našim planinskim vencima predstavlja dragoceni užitak, u kome se prepliću različite aktivnosti sa genijalnim idejama za večernje slavlje.Ovakav proslave je upravo za one ljude kojima su dosadile kafane za doček Nove godine u Beogradu ili drugim većim gradovima gde je gužva nepodnošljiva. Jug Srbije krase mnogi planinski venci, gde se godinama unazad organizuju proslave kako 31. decembra, tako i u prvim danima naredne godine. Pored Kopaonika, Tare, Zlatibora i Divčibara, koje su u drugim krajevima naše zemlje i predstavljaju izraženo popularne destinacije za doček Nove godine, jug zemlje sve je popularniji i bogatiji planinskim sadržajima u ovom periodu godine.

Radan planina – neobjašnjiva turistička atrakcija

Sve interesantnija i popularnija planina za doček Nove godine je i Radan, rasprostranjena na jugu zemlje. Mističnost, jedinstvenost i mirnoća – to je ono što ovu planinu čini sve zanimljivijom, pa je mnogi turisti posete tokom godine. Sve je više hotela koji se rađaju baš na ovom vencu, kao i drugih vidova smeštaja, zabavnih i prostranih lokaliteta. Novogodišnja euforija, odlična je šansa da posetite ovu planinu, i na njenim obrocima prirodnu tajnu – Đavolju varoš, čudo naše zemlje, sastavljeno od zemljanih kula, neverovatnih oblika i dimenzija. Neobjašnjiva čuda, fijuk vetrova i planinska svežina – krase planinu Radan.

Pored ove turističke znamenitosti, planina obiluje sve većim brojem pešačkih staza i aktivnosti, koje privlače veliki broj domaćih i stranih turista, posebno za doček Nove godine, kada se organizuju i hotelske i restoranske proslave, bez potrebnog velikog novčanog iznosa. 

Stara planina – lepotica juga

Obuhvatajući naše četiri opštine na jugu Srbije, Stara planina je prava lepotica ovog dela zemlje. To dokazuje činjenica da je prirodno bogatstvo izuzetno očuvano i nestvarno lepo. Kada je zimski pokrivač prisutan, odiše posebnom svežinom i čistoćom. Sve razvijeniji je i seoski turizam, pa je i broj turista koji posećuju ovu planinu mnogostruko uvećan u odnosu na prethodne periode.

Činjenica da je obično pet meseci prisutan zimski prekrivač, nešto je što privlači veliki broj ljubitelja zimskih sportova i igara na snegu. Temperature su takođe obično niže i osciliraju, što je u vezi sa velikim brojem zimskih dana. Čist i svež planinski vazduh, mirno okruženje, dostupnost svih rekreativnih aktivnosti i usluga hotela, čini ovu planinu sve popularnijom za porodice i pojedince, posebno za doček Nove godine. 

Šar planina – izazov za hrabrije

Na samom jugu zemlje, na granici sa Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom, nalazi se Šar planina, ili nazivana drugim nazivima, od kojih je jedan Carska planina. Zbog svog prirodnog bogatstva, proglašena je za Nacionalni park, što potvrđuje kvalitet svakog minuta i sata provedenog u ovom prekrasnom području. Iako ima prilično visoke vrhove, prohodnost je odlična i broj turista je veliki.

Doček Nove godine interesantan je svim generacijama, kako zbog kulturnog i istorijskog nasleđa, tako i zbog raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, o čemu svedoči činjenica da postoji više od stotinu različitih vrsta leptira nastanjenih na ovoj planini. Pored toga, na ovom prostoru postoji više od četrdeset manastira i crkvi. Posebno za doček Nove godine, organizuju se posete, razgledanja i aktivnosti na ovoj planini, praćenje proslavama. 

Južni deo naše zemlje predstavlja pravi izvor prirodnih bogatstava, koje obavezno treba posetiti i upoznati. Posebna prilika za to je doček Nove godine i praznici, jer tada se kombinuju odmori sa zimovanjem i sa novogodišnjim slavljem, gde se spaja zdravo, lepo i korisno na jednoj od planina, koje odišu svežinom i lepotom.
 

Komentara: 0


#   Beograd   Nova godina   Stara planina   Đavolja Varoš   Južna Srbija region   Radan   jug Srbije   Šar planina   seoski turizam
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima