Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најновија вест: Не може се ни преко Бугарске, у Грчку тек после 1. јула

Bookmark and Share

15.06.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Држављани Србије који немају боравишну дозволу у некој од земаља Европске уније моћи ће да уђу у Грчку тек од 1. јула. Бугарска гранична полиција саопштава да границу те земље и Грчке могу да пређу само држављани ЕУ. То значи да грађани Србије не могу у Грчку ни преко Бугарске, како је првобитно било јављено.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Агенцији Танјуг су на граничном прелазу Промахонас потврдили да држављани Србије не могу да путују у Грчку нити преко Бугарске и бугарско-грчког граничног прелаза Кулата-Промахонас.

Ово је у супротности са првобитном информацијом коју је српским медијима раније данас пренео грчки МУП

Како је Танјугу речено, држављани Србије који имају боравишну дозволу у земљама Европске уније могу да путују у Грчку, док остали држављани Србије са боравиштем у Србији или другој земљи ван ЕУ, не могу ући у Грчку.

Полицијски службеник је у телефонском разговору рекао да ће грађани Србије моћи да уђу у Грчку од 1. јула.

Иначе, граница између Србије и Бугарске отворена је од 1. јуна, а у Северној Македонији ступио је на снагу Протокол о транзиту за све стране држављане кроз територију те земље у трајању најдуже од пет сати, што су поједини путници схватили као могућност путовања у Грчку кроз ову државу.

Из грчке полиције на Евзонију јутрос су такође рекли Танјугу да није могуће да грађани Србије уђу у Грчку кроз Северну Македонију.

У међувремену се огласила и бугарска гранична полиција која је саопштила да из Бугарске у Грчку могу да уђу само држављани ЕУ.

Држављани ЕУ који желе да уђу у Бугарску морају претходно да попуне упитник у коме наводе пуно име и презиме и место где путују, преноси БТА.

Додаје се и да ће путници насумице бити тестирани на вирус ковид-19, а уколико се испостави да је путник заражен биће упућен у 14-дневни карантин.

Како се наводи, од раног јутра на бугарско-грчкој граници формирала дугачка колона аутомобила, као и да је око поднева била дугачка неколико километара, а да су путници држављани Бугарске, Румуније, Немачке и других европских земаља.

Данас су отворене границе међу већином земаља Европске уније.


#   туризам   Грчка   летовање   Коронавирус
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима