Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najnovija vest: Ne može se ni preko Bugarske, u Grčku tek posle 1. jula

Bookmark and Share

15.06.2020. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Državljani Srbije koji nemaju boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja Evropske unije moći će da uđu u Grčku tek od 1. jula. Bugarska granična policija saopštava da granicu te zemlje i Grčke mogu da pređu samo državljani EU. To znači da građani Srbije ne mogu u Grčku ni preko Bugarske, kako je prvobitno bilo javljeno.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Agenciji Tanjug su na graničnom prelazu Promahonas potvrdili da državljani Srbije ne mogu da putuju u Grčku niti preko Bugarske i bugarsko-grčkog graničnog prelaza Kulata-Promahonas.

Ovo je u suprotnosti sa prvobitnom informacijom koju je srpskim medijima ranije danas preneo grčki MUP

Kako je Tanjugu rečeno, državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u zemljama Evropske unije mogu da putuju u Grčku, dok ostali državljani Srbije sa boravištem u Srbiji ili drugoj zemlji van EU, ne mogu ući u Grčku.

Policijski službenik je u telefonskom razgovoru rekao da će građani Srbije moći da uđu u Grčku od 1. jula.

Inače, granica između Srbije i Bugarske otvorena je od 1. juna, a u Severnoj Makedoniji stupio je na snagu Protokol o tranzitu za sve strane državljane kroz teritoriju te zemlje u trajanju najduže od pet sati, što su pojedini putnici shvatili kao mogućnost putovanja u Grčku kroz ovu državu.

Iz grčke policije na Evzoniju jutros su takođe rekli Tanjugu da nije moguće da građani Srbije uđu u Grčku kroz Severnu Makedoniju.

U međuvremenu se oglasila i bugarska granična policija koja je saopštila da iz Bugarske u Grčku mogu da uđu samo državljani EU.

Državljani EU koji žele da uđu u Bugarsku moraju prethodno da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju, prenosi BTA.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.

Kako se navodi, od ranog jutra na bugarsko-grčkoj granici formirala dugačka kolona automobila, kao i da je oko podneva bila dugačka nekoliko kilometara, a da su putnici državljani Bugarske, Rumunije, Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Danas su otvorene granice među većinom zemalja Evropske unije.

Komentara: 0


#   turizam   Grčka   letovanje   Koronavirus
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}