Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Општина Куршумлија спремна: Осам кандидата из Србије за избор најбољег туристичког села за Конкурс Светске туристичке организације УН

rssBookmark and Share

Куршумлија 17.03.2024. Јужна Србија Инфо

Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO) објавила је нови конкурс са циљем избора најбољег туристичког села, пружајући шансу руралним заједницама да истакну своју улогу у одрживом развоју.

Општина Куршумлија спремна: Осам кандидата из Србије за избор најбољег туристичког села за Конкурс Светске туристичке организације УН

Ова иницијатива, која се одржава четврти пут, има за циљ да унапреди значај туризма у очувању културе и традиције, подржава разноврсност и промовише одрживи развој у руралним подручјима.

Села која учествују у конкурсу требају да испуњавају одређене критеријуме, укључујући малу густину насељености, значајне традиционалне активности као што су пољопривреда, шумарство и сточарство, као и посвећеност одрживом развоју у свим аспектима живота у заједници.

Пријаве за конкурс оцењиваће независни саветодавни одбор који покрива различите области као што су културни и природни ресурси, економска одрживост, социјална одрживост и одрживост животне средине.

Крајњи рок за пријаве је 22. март 2024. године, а документа о пријави могу се наћи на званичном сајту Министарства туризма и омладине.

Овај конкурс представља одличну прилику за руралне заједнице да покажу своју посвећеност одрживом развоју и да привуку пажњу међународне заједнице.

За више информација и пријаву, заинтересовани могу контактирати Министарство туризма и омладине.

Општина Куршумлија показала је спремност да се кандидује на конкурсу за избор најбољег туристичког села који организује Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO).

Са богатим наслеђем и разноврсним природним богатствима, општина Куршумлија представља идеалну кандидатуру за овај конкурс. Сајтови старих цркава, манастира и археолошких налазишта обогаћују културни пејзаж, док различите активности као што су пољопривреда, сточарство и рибарство обезбеђују одличну основу за одрживи развој у области туризма.

Локална заједница у Куршумлији изразила је своју посвећеност одрживом развоју, подржавајући истраживање и заштиту природних ресурса, као и промовисање културне баштине и традиције.

Са наставком улагања у инфраструктуру и повезаност, општина Куршумлија показује амбицију за развој туризма и интеграцију у ланац вредности туристичке индустрије.

Рок за пријаву на конкурс је 22. март 2024. године, а општина Куршумлија је спремна да покаже своју посвећеност и потенцијал за развој туризма на међународном нивоу.

http://www.unwto.org/tourism-villages/en/the-initiative/):

Додатне информације, Образац за пријаву на Конкурс UNWTO и Документ о кандидатури за најбоље село UNWTO доступне су на cајту Министарства туризма и омладине: http://www.mto.gov.rs

Крајњи рок за достављање пријава Министарству туризма и омладине је 22. март 2024. године са потребним Обрасцем за пријаву на Конкурс UNWTO и Документом о кандидатури (попуњавају се у задатој форми), који су објављени на сајту Министарства туризма и омладине (www.mto.gov.rs).
Пријаве се достављају електронским путем на e-mail адресу: tatjana.orasanin@mto.gov.rs и у штампаној форми са назнаком „НАЈБОЉЕ ТУРИСТИЧКО СЕЛО“ – уз обавезну напомену „НЕ ОТВАРАТИ“ , на адресу:

Министарство туризма и омладине
Сектор за туризам
Омладинских бригада бр. 1
11070 Нови Београд

Комисија Министарства туризма и омладине одлучиваће о избору осам кандидата Републике Србије чији ће предлози бити упућени UNWTO на даље оцењивање у складу са Упутством.

Контакт особа у Министарству туризма и омладине, Сектор за туризам је:

– Татјана Орашанин, телефон: 011/ 3122-869
e-mail: tatjana.orasanin@mto.gov.rs

 


#   Куршумлија   туризам   УН   Туристичка организација Куршумлије   Светска туристичка организација УН
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима