Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opština Kuršumlija spremna: Osam kandidata iz Srbije za izbor najboljeg turističkog sela za Konkurs Svetske turističke organizacije UN

rssBookmark and Share

Kuršumlija 17.03.2024. Južna Srbija Info

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) objavila je novi konkurs sa ciljem izbora najboljeg turističkog sela, pružajući šansu ruralnim zajednicama da istaknu svoju ulogu u održivom razvoju.

Opština Kuršumlija spremna: Osam kandidata iz Srbije za izbor najboljeg turističkog sela za Konkurs Svetske turističke organizacije UN

Ova inicijativa, koja se održava četvrti put, ima za cilj da unapredi značaj turizma u očuvanju kulture i tradicije, podržava raznovrsnost i promoviše održivi razvoj u ruralnim područjima.

Sela koja učestvuju u konkursu trebaju da ispunjavaju određene kriterijume, uključujući malu gustinu naseljenosti, značajne tradicionalne aktivnosti kao što su poljoprivreda, šumarstvo i stočarstvo, kao i posvećenost održivom razvoju u svim aspektima života u zajednici.

Prijave za konkurs ocenjivaće nezavisni savetodavni odbor koji pokriva različite oblasti kao što su kulturni i prirodni resursi, ekonomska održivost, socijalna održivost i održivost životne sredine.

Krajnji rok za prijave je 22. mart 2024. godine, a dokumenta o prijavi mogu se naći na zvaničnom sajtu Ministarstva turizma i omladine.

Ovaj konkurs predstavlja odličnu priliku za ruralne zajednice da pokažu svoju posvećenost održivom razvoju i da privuku pažnju međunarodne zajednice.

Za više informacija i prijavu, zainteresovani mogu kontaktirati Ministarstvo turizma i omladine.

Opština Kuršumlija pokazala je spremnost da se kandiduje na konkursu za izbor najboljeg turističkog sela koji organizuje Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Sa bogatim nasleđem i raznovrsnim prirodnim bogatstvima, opština Kuršumlija predstavlja idealnu kandidaturu za ovaj konkurs. Sajtovi starih crkava, manastira i arheoloških nalazišta obogaćuju kulturni pejzaž, dok različite aktivnosti kao što su poljoprivreda, stočarstvo i ribarstvo obezbeđuju odličnu osnovu za održivi razvoj u oblasti turizma.

Lokalna zajednica u Kuršumliji izrazila je svoju posvećenost održivom razvoju, podržavajući istraživanje i zaštitu prirodnih resursa, kao i promovisanje kulturne baštine i tradicije.

Sa nastavkom ulaganja u infrastrukturu i povezanost, opština Kuršumlija pokazuje ambiciju za razvoj turizma i integraciju u lanac vrednosti turističke industrije.

Rok za prijavu na konkurs je 22. mart 2024. godine, a opština Kuršumlija je spremna da pokaže svoju posvećenost i potencijal za razvoj turizma na međunarodnom nivou.

http://www.unwto.org/tourism-villages/en/the-initiative/):

Dodatne informacije, Obrazac za prijavu na Konkurs UNWTO i Dokument o kandidaturi za najbolje selo UNWTO dostupne su na cajtu Ministarstva turizma i omladine: http://www.mto.gov.rs

Krajnji rok za dostavljanje prijava Ministarstvu turizma i omladine je 22. mart 2024. godine sa potrebnim Obrascem za prijavu na Konkurs UNWTO i Dokumentom o kandidaturi (popunjavaju se u zadatoj formi), koji su objavljeni na sajtu Ministarstva turizma i omladine (www.mto.gov.rs).
Prijave se dostavljaju elektronskim putem na e-mail adresu: tatjana.orasanin@mto.gov.rs i u štampanoj formi sa naznakom „NAJBOLjE TURISTIČKO SELO“ – uz obaveznu napomenu „NE OTVARATI“ , na adresu:

Ministarstvo turizma i omladine
Sektor za turizam
Omladinskih brigada br. 1
11070 Novi Beograd

Komisija Ministarstva turizma i omladine odlučivaće o izboru osam kandidata Republike Srbije čiji će predlozi biti upućeni UNWTO na dalje ocenjivanje u skladu sa Uputstvom.

Kontakt osoba u Ministarstvu turizma i omladine, Sektor za turizam je:

– Tatjana Orašanin, telefon: 011/ 3122-869
e-mail: tatjana.orasanin@mto.gov.rs

 


#   Kuršumlija   turizam   UN   Turistička organizacija Kuršumlije   Svetska turistička organizacija UN
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima