Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kuršumlija izabrana u top 5 izuzetnih destinacija Evrope u Srbiji

rssBookmark and Share

Kuršumlija 17.11.2017. Južna Srbija Info

Na ovogodišnjem nacionalnom konkursu za izbor „Izuzetne destinacije Evrope u Srbiji – EDEN 2017.“ stiglo je ukupno 28 prijava, od čega 26 važećih.
Konkurs je sprovela Turistička organizacija Srbije, a tema izbora bila je „kulturni turizam“.

Kuršumlija izabrana u top 5 izuzetnih destinacija Evrope u Srbiji

Poseban naglasak stavljen je na materijalno kulturno nasleđe na listi nepokretnih dobara Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na listi UNESKO kulturne baštine i u okviru tematskih kulturnih ruta.

U uži izbor ušlo je pet destinacija, među kojima su: Novi Pazar, Kuršumlija, Zaječar, Sremska Mitrovica i Bač. Nakon užeg izbora, obavljene su inspekcijske posete stručnog žirija i projektnog tima u navedenih pet opština.

„Inspekcijski žiri posetio je našu destinaciju početkom novembra. Tom prilikom, tokom 9 sati predstavljanja destinacije, predstavnici Turističke organizacije opštine Kuršumlija i AD Planinka, žiriju su predstavili kompletnu destinaciju, i to: Prolom Banja (novi velnes centar hotela Radan, spoljni bazeni, proizvodnja Prolom vode i Prolom piva, crkva Preobraženja Gospodnjeg i crkva Lazarica); Đavolja Varoš sa osvrtom na Park prirode „Radan“; zatim je usledio prijem kod Predsednika opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića, koji je predstavio projekte za obnovu Manastira sv. Nikole, Manastira Presvete Bogorodice, bioskopa i drugih investicija u kulturne objekte i kulturne događaje u gradu; predstavljen je i jubilej 850 godina BELE CRKVE, kao i svi značajni spomenici kulture u gradu i okolini (Nemanjine zadužbine, Marina kula, Brankova kula, Ivan kula, utvrđenja iz rimskog perioda, centar grada kao ambijentalna celina, istorijski događaji i ličnosti poput Topličkog ustanka i Gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“); na kraju posete žiri je posetio Lukovsku Banju (hotele, bazene, medicinski blok, prirodni inhalatorijum i izvori  termalne vode, crkva sv. Đorđa i crkva sv. Mine)“. – saopštila je vd direktora Turističke organizacije Kuršumlija, Jasmina Savić.

Za pobedničku destinaciju proglašen je Novi Pazar i biće uvršćen u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“.

Opština Kuršumlija plasmanom u top 5 opština u Srbiji ukazala je na model održivog turističkog razvoja destinacije i na značajno kulturno nasleđe i kulturne pejzaže koji su glavni kandidat da u narednom periodu budu uvršćeni na UNESKO listu kulturne baštine.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Lukovska Banja   Prolom Banja   turizam   Đavolja Varoš   Sremska Mitrovica   Novi Pazar   Knjaz Mihailo   opština Kuršumlija   kulturno nasleđe   Crkva Lazarica   spomenici kulture   Turistička organizacija Kuršumlije   EDEN destinacije   Jasmina Savić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima