Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Понирање Куршумлијске бање

rssBookmark and Share

Куршумлијска Бања 22.11.2011. Извор: РТС, Б92

Термоминерална вода Куршумлијске бање, која се деценијама користила за лечење реуматизма и гинеколошких обољења, неконтролисано отиче и плави напуштене виле и куће.

Понирање Куршумлијске бање

Неконтролисано изливање термоминералне воде у Куршумлијској бањи прети да угрози хотел "Жубор" који не ради већ десетак година, а у којем је некада годишње боравило по десет хиљада гостију.

У то време, Невенка Јовић вратила се у родно место како би нашла посао у туризму. Времена су се променила, она је остала без посла а она је постала сведок пропадања бање:

"Небрига, немар за овако дивну природу. Ово је злочин. Велика је штета што све ово овако пропада."

Термоминералне воде, којих је овде у изобиљу, уместо да се користе за лечење, неконтролисано плаве напуштене виле и куће и прете да угрозе сабласно празан хотел.

"Гледајте, како су ту куће разрушене. Нема никога", показује Душанка Кузмановић. "Вода нас је поплавила. Ту ће једног дана бити понор. Кућа је у води и још дођу да ми траже порез за градско-грађевинско земљиште. За шта?"

Помоћ су тражили од локалних власти у Куршумлији. Обраћали су се и Фонду пензионог и инвалидског осигурања, који је у међувремену постао већински власник стационара.

"Све око хотела је пропало, није се водило рачуна", каже Дејан Милошевић, заменик председника општине, "Нико није ни тражио помоћ од државе да се Жубор поново покрене."

Из Фонда ПИО нико није желео пред камеру. Кажу да је хотел њихов и да се у наредном периоду не планира његова реконструкција а ни поправка попуцалих цеви из којих лековита вода отиче.

 

video...

Коментара: 0


#   вода   Куршумлијска Бања   Дејан Милошевић   без посла   грађевинско земљиште
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима