Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све више људи посећује Суву планину због дивљих коња

rssBookmark and Share

Бела Паланка 18.09.2016. Бета

Све већи број љубитеља природе посећује Суву планину како би видели дивље коње, који се појављују из густих букових шума на врху Три локве у ували Ждребиште, као и на врху Ракош, поред извора воде на сувопланинском венцу.

Суперодмор
Суперодмор

До пре три године до Ракоша могло се стићи једино пешачким стазама и земљаним путем, који од Беле Паланке води преко села Бежита до Ракоша, а онда је пробијен и земљани пут из села Мали Крчимир који припада општини Гаџин Хан.

У селима с обе стране Суве планине живе углавном старци, а на пашњацима је мали број оваца, крава и коња.

Током лета планину посећују планинари, радници "Србијашума" који брину о столетним буковим шумама, ловци, као и љубитеља природе. На јесен, када почну кише и ускоро снегови, на Сувој планини остаје само стотинак коња. Планинари и авантуристи називају их дивљим, јер живе сами на планини током читаве године.

бета

Мештани, ипак, истичу да коњи имају власнике и да се тачно зна који коме припада. Мештанин села Космовац Зоран Јовановић рекао је агенцији Бета да је кобилу, пастува и ждребе пре десет година пустио да слободно пасу на Сувој планини, а да његово крдо има десетак грла, које лети често обилази, а зими ретко.

"Носим им со, а за пашу се сналазе сами. Сами се сналазе и за склоништа од кише и снега, и кобиле се ждребе саме", рекао је Јовановић и додао да на Сувој планини има траве у изобиљу, чак и преко зиме, а да људи који чувају коње у "сампасу" на Сувој планини чине то због љубави према овим животињама.

На обронцима Суве планине до пред тридесетак година сељаци су напасали бројна стада оваца, крда крава и коња, косили пашњаке, вадили камен за изградњу кућа и секли дрва за огрев.

У планинским шумам постојала су чобанска насеља, у којима су током лета живеле породице. Мушкарци су чували стоку, а жене производиле сир.

На врху Суве планине који носи назив "Три локве", на 1.400 метара надморске висине, радио је и мали погон Нишке млекаре у којем су се производили сир и кајмак.

Директор Туристичке организације Гаџин Хан Зоран Димитријевић изјавио је за Бету да је земљани пут из села Мали Крчимир вратио наду становницима општине да би Сува планина поново могла да "оживи".

"Сада путем уз планину могу само теренска возила, али уколико успемо да обезбедимо новац да га наспемо туцаником, нетакнута природа на Сувој планини биће доступна свим људима", казао је Димитријевић.

Димитријевић је казао да општина жели да приземну зграду на вису "Три локве", у којој се некада производио сир, добије на коришћење од "Србијашума" да би од ње направила планинарски дом.

Коментара: 0


#   Бела Паланка   Гаџин Хан   Зоран Јовановић   Сува планина   Туристичка организација   Планинарски дом     Зоран Димитријевић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима