Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Грчку изгледа ни после 15. септембра, "заробљено" 100 милиона евра?!

Bookmark and Share

12.09.2020. Јужна Србија Инфо

Директор Јуте Александар Сеничић рекао је за РТС да је око 100 милиона евра новца грађана Србије преко туристичких агенција "заробљено" у Грчкој и другим дестинацијама. Политика је доминантна али да сачекамо званичну одлуку Грчке о одласку туриста из Србије после 15. септембра у ту земљу, каже Сеничић.

Фото: Василис Евагеолу
Фото: Василис Евагеолу

Грчка највероватније остаје затворена за туристе из Србије и после 15. септембра.

Гостујући у Дневнику РТС-а, директор Јуте Александар Сеничић је рекао да то није званична информација грчког министарства, али да очекује да то буде објављено током викенда.

Сеничић каже да је таква одлука очекивана јер је епидемиолошка ситуација у Грчкој лоша. 

"Туристима земаља ЕУ је било омогућено да долазе у Грчку, као што су Румунија, Бугарска - земље које имају лошу епидемиолошку ситуацију. Политика је доминантна али да сачекамо званичну одлуку", каже директор Јуте.

"Оно што је најзначајније је да већ 15 дана покушавано у разговору са грчком амбасадом да омогућимо службена путовања агенција. Не можемо ући ни под којим условима у Грчку", рекао је Сеничић, додајући да је тражено да под одређеним условима се омогуће службена путовања уз пи-си-ар тест. 

Каже да је око 100 милиона евра новца грађана Србије преко туристичких агенција је заробљено у Грчкој и и другим дестинацијама - у Шпанији, Италији. 

Сеничић подвлачи да ће се новац тешко одблокирати, јер Уредба о заменским путовањима је због тога донета да би се заштитиле и туристичке агенције али и новац потрошача.

Подсећа да је грчка држава донела пропис где је добављачима, нашим даваоцима услуга, хотелијерима, власницима приватних кућа омогућила да новац који смо ми уплатили не морају да врате - да могу да га врате почетком 2022. године као и ми нашим путницима.

"Један добар део давалаца услуга у Грчкој не жели да одради тај новац који је код њих већ месецима, или годину дана, узимајући помоћ од државе они преживљавају а нама нуде повраћај новца а у међувремену раде са другим тржиштима и гостима. То нас доводи у непријатну ситуацију према нашим путницима и о томе морамо под хитно да разговарамо", рекао је Сеничић.

Ми морамо да заштитимо права путника, истиче директор Јуте. 

Што се тиче рада туристичких агенција, Сеничић каже да посла нема, смањен је обим посла 92 или 93 одсто и да се нада секторској помоћи државе крајем сезоне.

Према његовим речима, само једна туристичка агенција је ушла у процес ликвидације.

Преко туристичких агенција је више од 20.000 људи из Србије на летовању у неколико дестинација, а у Црној Гори преко организовних путовања је пар хиљада туриста, а око 50.000 људи индивидуално, закључио је Сеничић.


#   туризам   привреда   Грчка   ЈУТА   Коронавирус   забрана кретања
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима