Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

18 година од бомбардовања Ниша касетним бомбама

rssBookmark and Share

Ниш 07.05.2017. Јужна Србија Инфо

Ниш је бомбардован касетним бомбама пре 18 година, 7. маја 1999. године током НАТО бомбардовања СР Југославије. То је био један од најозбиљнијих напада у току НАТО бомбардовања СРЈ у којем је дошло до страдања цивила коришћењем касетних бомби.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Поменом и полагањем венаца на споменик жртвама, данас је обележено 18 година страдања недужних цивила у НАТО бомбардовању касетним бомбама у Нишу.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти.

Венце су положили и представници града Ниша, Руско-српског хуманитарног центра, представници Града Ниша као и представници удружења и грађани. 

Током 7. маја 1999. у времену од 11.30 и 11.40 часова НАТО је наводно извршио напад са два контејнера касетних бомби (са око 100—150 бомби по контејнеру) на Нишки аеродром (војни циљ), који се налази на крају града, али су бомбе „промашиле“ циљ и пале унутар ширег центра града.

 

Касетне бомбе разасуте су из два контејнера, ношене ветром, пале су на три локације у централном делу града, које су од аеродрома удаљене више од 3—5 километара и то:

поред зграде Патологије нишког Медицинског центра на југу града,
центар поред зграде Бановине укључујући главну пијацу (Шуматовачка улица), аутобуску станицу поред Нишке тврђаве и здравственог центра 12. фебруар и
паркинг Ниш Експреса поред Нишаве

Извештаји говоре да је од експлозије касетних бомби 7. маја 1999. на три локације у Нишу;

погинуло 16 цивила
тешке повреде задобило 8 цивила,
лакше повреде задобило 11 цивила,
оштећено 120 стамбених објеката,
уништено 47 а оштећено 15 путничких аутомобила.
Сви повређени збринути су у Клиничком центру у Нишу. 

Тадашњи градоначелник Ниша, Зоран Живковић, изјавио је за Ројтерс: „Нема никаквог војног циља унутар километра одатле... Касетне бомбе погодиле су пијацу, зграде у околини изгледају као швајцарски сир... ракете су погодиле патолошки центар, паркинг и околне зграде... Видео сам мртвог човека који је носио торбу са луком унутра.“

Касетне бомбе на Ниш бачене су и 12. маја 1999. године на насеље Дуваниште, при чему је повређено 11 особа. На Ниш је током бомбардовања укупно бачено 36 товара касетних бомби.

 


#   Ниш   Ниш експрес   аеродром   Зоран Живковић (политичар)   НАТО бомбардовање   Бановина   касетне бомбе   Нишка тврђава   РСХЦ Руски хуманитарни центар   Драган Поповић   Министарство рада   државни секретар   Зоран Живковић
@ZoranDirektno @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима