Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

18 godina od bombardovanja Niša kasetnim bombama

rssBookmark and Share

Niš 07.05.2017. Južna Srbija Info

Niš je bombardovan kasetnim bombama pre 18 godina, 7. maja 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. To je bio jedan od najozbiljnijih napada u toku NATO bombardovanja SRJ u kojem je došlo do stradanja civila korišćenjem kasetnih bombi.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Pomenom i polaganjem venaca na spomenik žrtvama, danas je obeleženo 18 godina stradanja nedužnih civila u NATO bombardovanju kasetnim bombama u Nišu.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti.

Vence su položili i predstavnici grada Niša, Rusko-srpskog humanitarnog centra, predstavnici Grada Niša kao i predstavnici udruženja i građani. 

Tokom 7. maja 1999. u vremenu od 11.30 i 11.40 časova NATO je navodno izvršio napad sa dva kontejnera kasetnih bombi (sa oko 100—150 bombi po kontejneru) na Niški aerodrom (vojni cilj), koji se nalazi na kraju grada, ali su bombe „promašile“ cilj i pale unutar šireg centra grada.

 

Kasetne bombe razasute su iz dva kontejnera, nošene vetrom, pale su na tri lokacije u centralnom delu grada, koje su od aerodroma udaljene više od 3—5 kilometara i to:

pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra na jugu grada,
centar pored zgrade Banovine uključujući glavnu pijacu (Šumatovačka ulica), autobusku stanicu pored Niške tvrđave i zdravstvenog centra 12. februar i
parking Niš Ekspresa pored Nišave

Izveštaji govore da je od eksplozije kasetnih bombi 7. maja 1999. na tri lokacije u Nišu;

poginulo 16 civila
teške povrede zadobilo 8 civila,
lakše povrede zadobilo 11 civila,
oštećeno 120 stambenih objekata,
uništeno 47 a oštećeno 15 putničkih automobila.
Svi povređeni zbrinuti su u Kliničkom centru u Nišu. 

Tadašnji gradonačelnik Niša, Zoran Živković, izjavio je za Rojters: „Nema nikakvog vojnog cilja unutar kilometra odatle... Kasetne bombe pogodile su pijacu, zgrade u okolini izgledaju kao švajcarski sir... rakete su pogodile patološki centar, parking i okolne zgrade... Video sam mrtvog čoveka koji je nosio torbu sa lukom unutra.“

Kasetne bombe na Niš bačene su i 12. maja 1999. godine na naselje Duvanište, pri čemu je povređeno 11 osoba. Na Niš je tokom bombardovanja ukupno bačeno 36 tovara kasetnih bombi.

 

Komentara: 0


#   Niš   Niš ekspres   aerodrom   Zoran Živković (političar)   NATO bombardovanje   Banovina   kasetne bombe   Niška tvrđava   RSHC Ruski humanitarni centar   Dragan Popović   Ministarstvo rada   državni sekretar   Zoran Živković
@ZoranDirektno @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima