Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Помор риба код Сокобање

rssBookmark and Share

Алексинац 23.08.2007.

Сумња се да је до тровања дошло због испуштања у реку фекалних и отпадних вода из сокобањског колектора

Јуче ујутру, око 7, 30 часова, мештани два сокобањска села Врбовац и Трубаревац и бројни спортски риболовци пријавили су велико тровање риба у Моравици (сокобањској), на делу реке између Сокобање и Бованског језера. Само два сата касније, на месту где се Моравица улива у језеро, стигли су председник општине Алексинац Ненад Станковић, председник Риболовног подручја „Јужна Морава 2”, Никола Кумановић, инспектори заштите животне средине из Ниша и представници Завода за здравствену заштиту из Зајечара.

– Констатовали смо да је до помора дошло на осам километара низводно од Сокобање, а на више места у плићаку плута огромна количине угинулих риба. До сада смо само са два места извадили по 100, односно укупно око 200 килограма угинулих риба, а у току је преглед дна реке, где леже такође угинуле рибе и где их је много више него на површини Моравице – рекао нам је Никола Кумановић.

Помор риба догодио се на дужини од око два километра речног тока, речено нам је након комисијског обиласка терена. Узводно од првог места где је примећена већа количина угинулих риба, животиње су живе и вода је чиста. А недалеко од тог првог места где је примећен помор риба, речено нам је, налази се велики испуст сокобањског градског колектора отпадних вода. Није далеко одатле ни градска депонија, што наводи на сумњу да је до угинућа дошло због испуштања загађених и вероватно отровних материја у реку.

– Покушавамо да спречимо еколошку катастрофу, јер се ради о помору ретких, аутохтоних врста риба. Исто тако, само неколико километара низводно одавде налази се велико Бованско језеро, богато рибом, а у које се улива Моравица (сокобањска) – објашњава Кумановић.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић, каже за „Политику” да су инспекцијски органи ове општине, после обиласка терена, ангажовали референтне установе из Крушевца, чији су стручњаци одмах реаговали и стигли на обале Моравице, где ће започети утврђивање узрока најновијег помора рибе.

(Тома Тодоровић, Политика)


Дуж осам километара угушена риба

У реци Моравици, на делу водотока од сокобањског колектора отпадних вода до ушћа у Бованско језеро, прекјуче поподне догодио се нови помор рибе чији је узрочник још увек непознат. Према првим подацима, снабдевање Алексинца пијаћом водом, која се узима из Бовна, тренутно није угрожено, али се сирова вода у вештачкој акумулацији непрекидно контролише.

Управник риболовног подручја „Јужна Морава 2“ из Ниша Никола Кумановић каже да је помор великих размера и да је уништен рибљи фонд на деоници реке дугој осам километара!

- Помор је примећен на месту на којем се у Моравицу уливају фекалне воде из сокобањског колектора. Изнад колектора нема помора. Уништено је доста рибљих врста, а има и угинулих примерака од килограм и по. Угинула риба плута по површини реке, али је много више има по дну. До сада смо извукли преко 200 килограма мртве рибе, али је то далеко од укупне количине. Штета је огромна јер на тржишту нема рибље млађи ових врста. Да би се обновиле мораћемо да сачекамо да се то деси природним путем - каже Кумановић .

Други помор за месец дана!

Кумановић истиче да је ово други помор рибе у Моравици у последњих месец дана.

- Пре месец дана догодио се мањи помор у Моравици, низводно од хотела „Здрављак“, али је тада страдало свега двадесетак килограма рибе. Сада се ради о далеко већој количини и када се открије узрочник, тражићемо одштету - додаје Кумановић.

Инспекције из целог региона сјатиле су се на место најновијег еколошког инцидента. Узорке воде узео је Институт за заштиту здравља из Зајечара, а на лице места изашла је републичка инспекција за заштуижиту животне средине и ветеринарска инспекција, као и еколошка инспекција из Сокобање.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић каже да се још увек не зна шта је изазвало угинуће рибе, али да је чињеница да се највећи део фекалне канализације из Сокобање улива неконтролисано у Моравицу, мимо постојеће фабрике за пречишћавање отпадних вода.

- Општина Алексинац је затражила од Хигијенског завода у Крушевцу ванредну анализу воде из Моравице - казао је Станковић. Председник општине Сокобања Милиша Динић објашњава да је према првим налазима стручних служби у води Моравице измерена три пута мања количина кисеоника.

Водоснабдевање Алексинца стабилно

Вода из Моравице је узета на анализу, а вода из Бовна, из којег се ова варош снабдева пијаћом водом, појачано се контролише на неколико пунктова.

- Водоснабдевање је редовно. Алексинац добија уобичајених 150 литара у секунди и за сада грађани немају разлога за забринутост. Количина воде у Бовну је огромна, тако да доток из Моравице, чији ниво додатно смањен због суше, не угрожава квалитет сирове воде у језеру, каже председник општине Алексинац Ненад Станковић.

Сакупљена угинула риба јуче је уништена на депонији у Сокобањи.

(Бранко Јаначковић, Блиц)


JAКO OРГAНСКO ЗAГAЂEЊE У МOРAВИЦИ

Рeзултaти првих aнaлизa вoдe из рeкe Мoрaвицe, у кojoj je дoшлo дo пoмoрa рибe, пoкaзуjу дa пoстojи jaкo oргaнскo зaгaђeњe.

Прeмa нaлaзимa крушeвaчкoг Зaвoдa зa jaвнo здрaвљe, кojи je jучe нa зaхтeв Oпштинe Aлeксинaц узoркoвao вoду нa три мeстa, у сaмoj рeци пoвeћaнe су кoнцeнтрaциje aмoниjaкa и нитритa стo путa изнaд дoзвoљeнe грaницe.

Вoдa у Бoвaнскoм jeзeру, oдaклe сe Aлeксинaц снaбдeвa пиjaћoм вoдoм, ниje зaгaђeнa.


Коментара: 0


#   Алексинац   Сокобања   Бованско језеро   вода   Јужна Морава   Моравица   Ненад Станковић   председник општине   Никола Кумановић   Тома Тодоровић   ветеринарска инспекција   фекалне воде   еколошка инспекција   Општина Алексинац   рибљи фонд   пречишћавање   помор рибе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима