Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Касарна у Алексинцу - смештај за мигранте или жандармерију

rssBookmark and Share

Алексинац 23.12.2016. Политика

Наредних дана планира се почетак реконструкцијe објеката и простора некадашње војничке касарне „Делиград” у Алексинцу.

Припадник нишког одреда жандармерије са војницима на граници према Бугарској (Фото А. Васиљевић)
Припадник нишког одреда жандармерије са војницима на граници према Бугарској (Фото А. Васиљевић)

За сада се једино зна да ће овај велики војни објекат, који је у последњој деценији био потпуно празан и није коришћен, бити реконструисан средствима из донације владе Данске, као и да се ради о знатним финансијским средствима.

Незванично се говори да ће се реконструкција целог комплекса, који се простире чак на око 20 хектара површине и у којем је велики број објеката који су некада коришћени за рад, смештај, обуку и боравак војника, као и радно-канцеларијски простор, велика кухиња са рестораном и друго, реализовати у склопу припрема за оснивање већег прихватног центра за избеглице – зависно од даљих догађаја у вези са мигрантском кризом.

У исто време све више се прича да ће у алексиначку касарну бити пресељен и стациониран нишки Одред жандармерије. Овај јединица МУП-а већ годинама очекује да буде премештена у адекватнији простор – сада је на локацији и објектима некадашњег предузећа за теретни саобраћај „Србијатранс” у Нишу.

Касарна „Делиград” је у власништву Министарства одбране и својевремено је било речи да ће бити продата, или дата у замену за станове за потребе војске. Општина Алексинац је била заинтересована за цео комплекс зграда на чак 18,5 хектара површине на самом улазу у град, преко пута аутобуске станице и излетишта Брђанка и поред алексиначке индустријске зоне у градском насељу „Кукиш” на левој обали реке Моравице.

Одустало се, рекао је јуче председник општине Алексинац Ненад Станковић, у овој локалној самоуправи од те намере највише због цене од 2,2 милиона евра, коју је одредило Министарство одбране.

Тома Тодоровић


#   Алексинац   касарна   Делиград   саобраћај   жандармерија   Ненад Станковић   донација   Министарство одбране   председник општине   мигранти   Данска   Тома Тодоровић   Општина Алексинац   нишки одред
@mo_i_vs @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима