Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kasarna u Aleksincu - smeštaj za migrante ili žandarmeriju

rssBookmark and Share

Aleksinac 23.12.2016. Politika

Narednih dana planira se početak rekonstrukcije objekata i prostora nekadašnje vojničke kasarne „Deligrad” u Aleksincu.

Pripadnik niškog odreda žandarmerije sa vojnicima na granici prema Bugarskoj (Foto A. Vasiljević)
Pripadnik niškog odreda žandarmerije sa vojnicima na granici prema Bugarskoj (Foto A. Vasiljević)

Za sada se jedino zna da će ovaj veliki vojni objekat, koji je u poslednjoj deceniji bio potpuno prazan i nije korišćen, biti rekonstruisan sredstvima iz donacije vlade Danske, kao i da se radi o znatnim finansijskim sredstvima.

Nezvanično se govori da će se rekonstrukcija celog kompleksa, koji se prostire čak na oko 20 hektara površine i u kojem je veliki broj objekata koji su nekada korišćeni za rad, smeštaj, obuku i boravak vojnika, kao i radno-kancelarijski prostor, velika kuhinja sa restoranom i drugo, realizovati u sklopu priprema za osnivanje većeg prihvatnog centra za izbeglice – zavisno od daljih događaja u vezi sa migrantskom krizom.

U isto vreme sve više se priča da će u aleksinačku kasarnu biti preseljen i stacioniran niški Odred žandarmerije. Ovaj jedinica MUP-a već godinama očekuje da bude premeštena u adekvatniji prostor – sada je na lokaciji i objektima nekadašnjeg preduzeća za teretni saobraćaj „Srbijatrans” u Nišu.

Kasarna „Deligrad” je u vlasništvu Ministarstva odbrane i svojevremeno je bilo reči da će biti prodata, ili data u zamenu za stanove za potrebe vojske. Opština Aleksinac je bila zainteresovana za ceo kompleks zgrada na čak 18,5 hektara površine na samom ulazu u grad, preko puta autobuske stanice i izletišta Brđanka i pored aleksinačke industrijske zone u gradskom naselju „Kukiš” na levoj obali reke Moravice.

Odustalo se, rekao je juče predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, u ovoj lokalnoj samoupravi od te namere najviše zbog cene od 2,2 miliona evra, koju je odredilo Ministarstvo odbrane.

Toma Todorović


#   Aleksinac   kasarna   Deligrad   saobraćaj   žandarmerija   Nenad Stanković   donacija   Ministarstvo odbrane   predsednik opštine   migranti   Danska   Toma Todorović   Opština Aleksinac   niški odred
@mo_i_vs @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima