Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

700 села изумире

rssBookmark and Share

15.06.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

Србија је сваке године у последњој деценији, у просеку, имала мање 20.000 становника, равнотежа између села и градова је нарушена на штету руралних средина, а од д 4.512 села у Србији, 700 је на издисају, речено је у Београду на скупу о деполулацији села.

700 села изумире

На конференцији у организацији Француско-српске привредне коморе истакнуто је у четвртак да су највећи проблеми села одлив младог становништава, висока старост становништва од преко 60 година, недостатак квалитетне саобраћајне и комуналне инфраструктуре, економска неразвијеност и низ других проблема.

Због тога треба дефинисати стратегију развоја села ради искоришћења свих распложивих ресурса и развоја руралних средина, њиховог економског просперитета и повратка младих на село, навели су учесници.

У око 60 одсто села изражен је одлив становништва у градове, 70 одсто људи који живе на селу је без професионалног опредељења, једна петина сеоске деце не уписује основну школу, запосленост становништва је мала, посебно у јужној и источној Србији, изнели су студенти који су на конкурсу, у организацији Француско-српске привредне коморе, представили своје радове на тему "Село-град, да ли економски развој неминовно повлачи депопулацију села".

Студенти су презентујући своје радове нагласили да због развоја урбаних средина није неминовно нестајање и деполулација села и предложили низ решења за развој сеоских средина Међу понуђеним решењима су улагање у развој пољопривреде, посебно органске, развој прехрамбене индустрије и занатства, бављење енергетском ефикасношћу и обновљивим изворима енергије, као и развој сеоског туризма и оснивање образовних и културних центара на селима.

На конкурсу за студентску награду у организацији Француско-српске привредне коморе прву награду добио је Миле Кртнић, студент Факултета техничких наука из Новог Сада, друга награда припала је Маји Дробњаковић, студенту Економског факултета из Суботици, а трећу награду добио је Срђан Костић, студент Рударско-геолошког факултета из Београда.

Три најбоља рада награђена су финансијски у укупном износу од 3.000 евра, а на конкурс се пријавило око 130 студентских радова, из целе Србије и са свих универзитета.

Због великог броја квалитетних радова, стручни жири је одлучио да у финале уђе, не како је иницијално предвиђено три, него шест студената, изјавила је Сања Иванић, директорка Француско-српске привредне коморе Директорка Иванић је оценила да студентски радови садрже неколико веома занимљивих, системских решења за проблем депопулације српских села.


#   село   студенти
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима