Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Александровачко језеро обрасло растињем

rssBookmark and Share

Врање 15.06.2011. Извор: Бета

ГУСТО РАСТИЊЕ УГРОЖАВА АЛЕКСАНДРОВАЧКО ЈЕЗЕРО

- Због плитке воде која се брзо загрева Александровачко језеро код Врања је годину дана након испуштања воде и детаљног чишћења дна поново позеленело од подводних биљака.

Александровачко језеро обрасло растињем

ВРАЊЕ -Помоћник градоначелника Врања Срђан Васиљевић рекао је да ће град уложити напоре да очисти дно језара, како би почетком лета било безбедно за купаче.

Омиљено излетиште Врањанаца, Александровачко језеро тренутно је у највећем делу дубоко од 80 до 100 центиметара.

"За бујну подводну вегетацију крива је мала дубина језера и брзо загревање вода, али и нитрати и фолсфати које са околних пољопривредних површина доноси притока језера Отуљска река", навео је Васиљевић.

Он је додао да ће град пре почетка купалишне сезоне од београдског ЈП "Ада цигалнија" добити подводну косилицу да би се растиње са дна језера очистило и навео да постоји могућност да се угради водоскок на средини језера и тако повећа количина кисеоника у води.

"Било би непристојно да након више десетина милиона динара колико је прошле године уложено у ревитализацију језера одустанемо од њега", оценио је Васиљевић.

Он је казао да се тренутно чисти обала и да ће бити насута и додатним слојем шљунка, јер је коров на неким местима почео да пробија постојећи слој.

Према његовим речима, град је почетком године поднео захтев Републичком заводу за заштиту природе да Александровачко језеро добије статус заштићеног природног добра.

То језеро је крајем 2009. и почетком 2010. скоро скроз испражњено од воде и очишћено нејгово дно, јер је пре тога више пута помрла риба у недостатку кисеоника који је трошило превише бујно подводоно растиње.



#   Врање   Александровачко језеро
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима