Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Загађење спречава пливање за Часни крст

rssBookmark and Share

Врање 18.01.2015. Јужна Србија Инфо/Ало

Због воде загађене бактеријама и опасним токсинима из модрозелених алги,на Александровачком језеру код Врања 19. јануара неће бити пливања за Часни крст.

Загађење спречава пливање за Часни крст

Упркос великом интересовању младих, богојављенског купања неће бити ни у околним рекама, које су загађене и могу да нашкоде здрављу пливача.

У отрованом Александровачком језеру, које је 1963. настало на површини од десет хектара, више од две године забрањено је купање, пецање рибе и појење стоке. Бачене су велике паре, али језеро није санирано.

Градоначелник Зоран Антић рекао је да ће у сарадњи са београдским Институтом "Јарослав Черни" да буде урађен план нове ревитализације Александровачког језера.

- До 2013. године за Часни крст пливало је најмање педесетак младих из Врања и околних села. Ни ове године неће бити богојављенског пливања, јер не желимо да угрозимо здравље пливача. Локална самоуправа настоји да Александровачко језеро поново постане омиљено излетиште и свратиште љубитеља природе, купања и спортског риболова - рекао је Антић.

Бројне бактерије и модрозелене алге из Африке у неколико наврата били су узрочници великих помора рибе. Због отроване воде угинуло је преко пет тона шарана, амура, толстолобика и беле рибе. Купање и пецање рибе биће забрањено и ове године.

 


#   Врање   Зоран Антић   свратиште   Александровачко језеро   богојављење   пливање   часни крст   локална самоуправа   загађење
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима