Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zagađenje sprečava plivanje za Časni krst

rssBookmark and Share

Vranje 18.01.2015. Južna Srbija Info/Alo

Zbog vode zagađene bakterijama i opasnim toksinima iz modrozelenih algi,na Aleksandrovačkom jezeru kod Vranja 19. januara neće biti plivanja za Časni krst.

Zagađenje sprečava plivanje za Časni krst

Uprkos velikom interesovanju mladih, bogojavljenskog kupanja neće biti ni u okolnim rekama, koje su zagađene i mogu da naškode zdravlju plivača.

U otrovanom Aleksandrovačkom jezeru, koje je 1963. nastalo na površini od deset hektara, više od dve godine zabranjeno je kupanje, pecanje ribe i pojenje stoke. Bačene su velike pare, ali jezero nije sanirano.

Gradonačelnik Zoran Antić rekao je da će u saradnji sa beogradskim Institutom "Jaroslav Černi" da bude urađen plan nove revitalizacije Aleksandrovačkog jezera.

- Do 2013. godine za Časni krst plivalo je najmanje pedesetak mladih iz Vranja i okolnih sela. Ni ove godine neće biti bogojavljenskog plivanja, jer ne želimo da ugrozimo zdravlje plivača. Lokalna samouprava nastoji da Aleksandrovačko jezero ponovo postane omiljeno izletište i svratište ljubitelja prirode, kupanja i sportskog ribolova - rekao je Antić.

Brojne bakterije i modrozelene alge iz Afrike u nekoliko navrata bili su uzročnici velikih pomora ribe. Zbog otrovane vode uginulo je preko pet tona šarana, amura, tolstolobika i bele ribe. Kupanje i pecanje ribe biće zabranjeno i ove godine.

 


#   Vranje   Zoran Antić   svratište   Aleksandrovačko jezero   bogojavljenje   plivanje   časni krst   lokalna samouprava   zagađenje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima