Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksandrovačko jezero obraslo rastinjem

rssBookmark and Share

Vranje 15.06.2011. Izvor: Beta

GUSTO RASTINjE UGROŽAVA ALEKSANDROVAČKO JEZERO

- Zbog plitke vode koja se brzo zagreva Aleksandrovačko jezero kod Vranja je godinu dana nakon ispuštanja vode i detaljnog čišćenja dna ponovo pozelenelo od podvodnih biljaka.

Aleksandrovačko jezero obraslo rastinjem

VRANjE -Pomoćnik gradonačelnika Vranja Srđan Vasiljević rekao je da će grad uložiti napore da očisti dno jezara, kako bi početkom leta bilo bezbedno za kupače.

Omiljeno izletište Vranjanaca, Aleksandrovačko jezero trenutno je u najvećem delu duboko od 80 do 100 centimetara.

"Za bujnu podvodnu vegetaciju kriva je mala dubina jezera i brzo zagrevanje voda, ali i nitrati i folsfati koje sa okolnih poljoprivrednih površina donosi pritoka jezera Otuljska reka", naveo je Vasiljević.

On je dodao da će grad pre početka kupališne sezone od beogradskog JP "Ada cigalnija" dobiti podvodnu kosilicu da bi se rastinje sa dna jezera očistilo i naveo da postoji mogućnost da se ugradi vodoskok na sredini jezera i tako poveća količina kiseonika u vodi.

"Bilo bi nepristojno da nakon više desetina miliona dinara koliko je prošle godine uloženo u revitalizaciju jezera odustanemo od njega", ocenio je Vasiljević.

On je kazao da se trenutno čisti obala i da će biti nasuta i dodatnim slojem šljunka, jer je korov na nekim mestima počeo da probija postojeći sloj.

Prema njegovim rečima, grad je početkom godine podneo zahtev Republičkom zavodu za zaštitu prirode da Aleksandrovačko jezero dobije status zaštićenog prirodnog dobra.

To jezero je krajem 2009. i početkom 2010. skoro skroz ispražnjeno od vode i očišćeno nejgovo dno, jer je pre toga više puta pomrla riba u nedostatku kiseonika koji je trošilo previše bujno podvodono rastinje.



#   Vranje   Aleksandrovačko jezero
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima