Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Амбасадор Швајцарске по први пут у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 02.10.2017. Јужна Србија Инфо

Његова екселенција амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге посетио је данас Лесковац и том приликом разговарао са замеником градоначелника Драганом Јовановићем.

Амбасадор Швајцарске по први пут у Лесковцу

Амбасадор Ге је истакао да се односи Швајцарске и Србије ослањају на четири елемента: политички односи, дијаспора, економски односи и сарадња у развоју. Потенцијала за напредовање има, како је оценио, у до сада скромним економским односима.

„Швајцарска би према плану у наредне четири године требало да у Србију уложи 90 милиона евра, односно између 23 и 24 милиона евра годишње. И то углавном у југ и југоисток Србије – рекао је амбасадор уз напомену да је и Лесковац део тих планова.

Он је додао да је и дијаспора важан елемент с обзиром на то да око 200 000 Срба живи и ради у Швајцарској, а да око 5 000 њих сваке године добије држевљанство ове земље. Према његовима речима уплата швајцарске дијаспоре Србији износи око 500 милиона евра, такође, на годишњем нивоу.

На састанку је констатовано да је линија са нишког аеродрома на релацији Ниш-Цирих веома важна, пре свега, са становишта привлачења инвеститора.

Заменик градоначелника подсетио је на поједине пројекте који су у Лесковцу реализовани уз подршку швајцарске владе: „Унапређење пословног окружења на локалном нивоу кроз регулаторну реформу“, изградњу Центра за стручно усавршавање у образовању , израду Географско-информационог система,  енергетску санацију Основне школе „Трајко Стаменковић“ и друге пројекте.

У оквиру своје прве посете Лесковцу амбасадор Швајцарске посетио је Липовицу и породицу Јована и Мирјане Станковић, који су се након 40 година живота и рада у Швајцарској вратили у родни крај.


#   Лесковац   Швајцарска   Југоисток   амбасадор   Драган Јовановић   Филип Ге
@EDJugoistok @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима