Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ambasador Švajcarske po prvi put u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 02.10.2017. Južna Srbija Info

Njegova ekselencija ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge posetio je danas Leskovac i tom prilikom razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jovanovićem.

Ambasador Švajcarske po prvi put u Leskovcu

Ambasador Ge je istakao da se odnosi Švajcarske i Srbije oslanjaju na četiri elementa: politički odnosi, dijaspora, ekonomski odnosi i saradnja u razvoju. Potencijala za napredovanje ima, kako je ocenio, u do sada skromnim ekonomskim odnosima.

„Švajcarska bi prema planu u naredne četiri godine trebalo da u Srbiju uloži 90 miliona evra, odnosno između 23 i 24 miliona evra godišnje. I to uglavnom u jug i jugoistok Srbije – rekao je ambasador uz napomenu da je i Leskovac deo tih planova.

On je dodao da je i dijaspora važan element s obzirom na to da oko 200 000 Srba živi i radi u Švajcarskoj, a da oko 5 000 njih svake godine dobije drževljanstvo ove zemlje. Prema njegovima rečima uplata švajcarske dijaspore Srbiji iznosi oko 500 miliona evra, takođe, na godišnjem nivou.

Na sastanku je konstatovano da je linija sa niškog aerodroma na relaciji Niš-Cirih veoma važna, pre svega, sa stanovišta privlačenja investitora.

Zamenik gradonačelnika podsetio je na pojedine projekte koji su u Leskovcu realizovani uz podršku švajcarske vlade: „Unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou kroz regulatornu reformu“, izgradnju Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju , izradu Geografsko-informacionog sistema,  energetsku sanaciju Osnovne škole „Trajko Stamenković“ i druge projekte.

U okviru svoje prve posete Leskovcu ambasador Švajcarske posetio je Lipovicu i porodicu Jovana i Mirjane Stanković, koji su se nakon 40 godina života i rada u Švajcarskoj vratili u rodni kraj.

Komentara: 0


#   Leskovac   Švajcarska   Jugoistok   ambasador   Dragan Jovanović   Filip Ge
@EDJugoistok @


 


[ Dodaj komentar ]