Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deset godina gradonačelnika Cvetanovića na čelu Leskovca

rssBookmark and Share

Leskovac 08.11.2022. Južna Srbija Info

U ponedeljak je u Leskovcu organizovana svečanost povodom 10 godina rukovođenja gradom gradonačelnika Gorana Cvetanovića, pod nazivom „Rečeno – Učinjeno! Zato što volimo Leskovac!“

Deset godina gradonačelnika Cvetanovića na čelu Leskovca

“Svih 10 godina iza nas su decenija rada na budućnosti koju danas živimo. Decenija velikih dela, decenija uspeha, decenija ljubavi, najbolje godine našeg napredovanja! Decenija je prošla, ali nastavljamo dalje – u budućnost. Zato što volimo Leskovac. Živeo Leskovac. Živela Srbija!“ – ovim rečima je danas svoje obraćanje završio gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović na svečanosti organizovanoj povodom 10 godina rukovođenja gradom pod nazivom „Rečeno – Učinjeno! Zato što volimo Leskovac!“

Ceo današnji događaj odisao je jakim emocijama i protekao u znaku saradnika gradonačelnika koji ga prate, ne samo u protekloj deceniji, već i duže od toga. Mnogim saradnicima gradonačelnik Cvetanović je uručio zahvalnice za doprinos razvoju i afirmaciji grada, a kao kruna uručenja, uz isticanje da bi mnogim rukovodiocima bilo značajno da ima saradnike poput njih, na scenu Narodnog pozorišta, čija je sala bila mala da primi sve zvanice, stupili su dr Aleksandra Miljković pomoćnik i dugogodišnji saradnik gradonačelnika i Perica Gavrilović, takođe jedan od najbližih saradnika godinama unazad.

Pored njih dvoje, zahvalnice su danas otišle u ruke vladike niškog Arsenija, svih zamenika gradonačelnika Cvetanovića, lekara Opšte bolnice Leskovac, sadašnjih i bivših članova Kabineta, odnosno gradskih većnika i pomoćnika, kao i drugih bliskih saradnika od kojih su neki radili u kabinetu, bili su, ili su trenutno rukovodioci na određenim pozicijama, kao što je načelnik Gradske uprave Miloš Cvetanović.

Zahvalnicom su se okitile i brojne leskovačke institucije zaslužne što se Leskovac našao na listi dobitnika značajnih priznanja i nagrada.

Kao neizostavna karika u lancu razvoja lokalne samouprave grada Leskovca označeni su i privrednici koji su takođe od gradonačelnika Cvetanovića dobili zahvalnice, kao i medijske kuće kojima se prvi čovek Leskovca zahvalio na tome što ukazuju rukovodiocima na propuste i prenose njihovu reč.

Na sceni su gradonačelniku društvo sve vreme pravili njegovi mladi saradnici, a program su uvečičale fantastične Stars, glumci pozorišta kao i film pod nazovom „Volim Leskovac…“ u kojem su Leskovčani govorili o svom gradu.

Emotivnom govoru gradonačelnika Cvetanovića, koji nije mogao da sakrije emocije, prethodilo je obraćanje Milice Ristić Cakić i Dragoljuba Đorđevića.

„U kabinetu sam naučila da „nije važno šta činite s vremena na vreme, važno je šta činite iz dana u dan“ i da ukoliko se niste posvetili nekom plemenitom cilju, niste ni počeli da živite.

Stekavši ugled zbog valjanog rasuđivanja i vredno radeći na društveno odgovornom konceptu javne uprave, gradonačelnik je čitavom timu postavio veliki zadatak, da se civilizacija zasniva na integritetu uma i srca i akcije. Da se naše životno delo razvija sa radom i životom. Moje zadovoljstvo je bilo biti njegov učenik“ rekla je, uz reči divljenja, Milica Ristić Cakić, asistent na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Dragoljub Đorđević, nekadašnji član Gradskog veća Grada Leskovca, nadahnuto je govorio o svojim iskustvima u radu sa gradonačelnikom Cvetanovićem:

„Fond mladih talenata, osnovan na gradonačelnikovu inicijativu, bio je ulaznica za rad u lokalnoj samoupravi, a rad u gradonačelnikovom timu neobično iskustvo i privilegija.

Naučio sam tokom rada sa gradonačelnikom koliko je važno graditi vizije koje nisu zasnovane isključivo na ideološkim apstrakcijama, već sazdane i od praktičnih potreba građana. Imati sluha za javne interese i opšte dobro je postao imperativ u mom životu, zahvaljujući gradonačelniku.“

Prilikom svog obraćanja, gradonačelnik je naglasio da je još 2012. godine smatrao da preuzima veliku odgovornost i da od tada do danas sa svojim saradnicima sve radi isključivo u službi stanovnika Leskovca i okoline. „Rekli smo tada da će Leskovac zahvaljujući našem predanom radu postati potpuno drugačiji, lepši, moderniji i razvijeniji grad. Deceniju kasnije REČENO je UČINjENO, a naša dela govore i ostaju. Zajedno smo gradili, zajedno smo išli napred, zajedno nismo odustajali, prelazili smo sve prepreke. Nismo odustajali jer smo želeli da se u Leskovcu živi bolje, da se deca i mladi školuju, da svaki pojedinac ima mogućnosti za zaposlenje i razvoj, i da stariji žive dostojanstveno.“

Podsetio je da su se njegov tim i on susreli sa brojnim problemima koje su uz veliki trud i napor uspeli da prevaziđu i Leskovac postave na stabilne temelje:

„Te 2012. smo zatekli budžet grada sa dugom od oko 2 milijarde dinara, a u poslednjih godinu i po dana i pored redovnog izmirenja svih obaveza svakodnevno na računu imamo između 850 i 950 miliona dinara. Danas 916,5 miliona dinara i to je pokazatelj da znamo i umemo da radimo. Podigli smo izdvajanja za sve oblasti i sveukupno poboljšali stanje u gradskom budžetu. U odnosu na 2012. kada je bilo 2,9 milijarde dinara, budžet za 2022. je skoro udvostručen sa 5,5 milijari, a za 2023. 5,9 milijardi dinara, skoro 6 milijardi.“

Kao jedan od vodećih dokaza za napredak gradonačelnik je naveo otvaranje 10 hiljada radnih mesta, i da je samo u prethodnoj godini novozaposleno 2041 lice i istakao podršku svim društvenim oblastima poput obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, infrastrukture, podrške porodiljama, deci, trudnicama, studentima… Uz isticanje da je njegov tim, sa njim na čelu, 24 časa, 365 dana svake godine na usluzi građanima i tu za svaki njihov problem.

„Kada se osvrnemo i sagledamo sve, nakon decenije, Leskovac je postao grad u kojem se budućnost stvara. Danas je grad u službi svih svojih građana. Grad dobrih i ponosnih ljudi, koji je postao prostor za ostvarivanje snova i ideja“ – poručio je gradonačelnik Cvetanović u svom govoru.

Završavajući obraćanje gradonačelnik se zahvalio svim saradnicima, odbornicima, opoziciji na konstruktivnim kritikama, domaćim i inostranim preduzetnicima, medijima, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na podršci i pomoći, porodici koju je okarakterisao kao oslonac i podršku, i konačno svim stanovnicima Leskovca zbog strpljenja, poverenja, saradnje i usmeravanja kroz kritike i ideje i poručio da još mnogi zaslužuju zahvalnice, te da će im biti uručene naredne godine prilikom nekog susreta.

Prva zahvalnica uručena je vladiki niškom Arseniju, koji se zahvalio i kazao:

„Večeras mi je učinjena velika čast, kao i pre dve godine kada je Leskovac mojoj malenkosti uručio Oktobarsku nagradu, najvišu nagradu grada Leskovca, iako smatram da ni jedno ni drugo nisam zaslužio. Pre pet godina sam došao na čelo Eparhije niške, kojoj pripada i grad Leskovac, i već tada, na samom početku moje službe, gospodin gradonalelnik i njegovi saradnici, moja malenkost i moji sveštenici organizovali smo proslavu velikog jubileja – 500 godina Jašunjskih manastira. Već tada sam video da su Leskovčani, na čelu sa gradonačelnikom, vredni, pošteni ljudi, jednom rečju – domaćini. I sami smo svedoci da je za ovih deset godina mnogo u Leskovcu urađeno.“

Svečanost je završena emotivnim obraćanjem dr Aleksandre Miljković.

„Devetnaestog marta 2009. godine prestao je mandat tada prvom gradonačelniku Leskovca, Goranu Cvetanoviću i ja sam mu tada poklonila jednu fotografiju na kojoj je bio njegov tadašnji kabinet. Na poleđini sam napisala „Do neke buduće saradnje“. Znala sam da će se ona desiti, ali ne i da će se dogoditi tako brzo, već za nekoliko godina. 6. novembra 2012. godine, baš na moj rođendan. Tada je Goran Cvetanović po drugi put postao gradonačelnik i evo već deset godina obavlja tu važnu funkciju u svom četvrtom mandatu. Poseban i važan jubilej kojim se retko ko može pohvaliti. Za proteklih 10 godina, ispisana je jedna knjiga. Večeras smo zatvorili njenu poslednju stranicu. Vreme je za novu– rekla je i uručula knjigu pod naslovom „Knjiga budućih uspeha“ sa praznim stranicama uz poruku da gradonačelnik već sutra krene da ih ispisuje!

Zahvalnicu su večeras primili: Episkop niški Arsenije, predsednici Skupštine Dušan Cvetković i Aleksandar Đurović, zamenici gradonačelnika dr Dragan Jovanović, dr Ana Stojanović Janković, Goran Vukadinović, dr Lidija Dimitrijević, zatim lekari dr Aleksandar Stanković, dr Milan Petrović, dr sci. med. Saša Grgov, dr Predrag Ivanović, dr Miodrag Janković, dr Nebojša Dimitrijević direktor OB Leskovac. Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio i pojedinim članovima Gradskog veća: Nenadu Filipoviću, Draganu Saviću, Nebojši Kociću, Tomislavu Ljubenoviću, Božidaru Vučkoviću, Žikici Nestoroviću, Brankici Stamenković, Žarku Bogatinoviću, Dejanu Cakiću i Oliveri Pešić, kao i svojim pomoćnicima - Andrei Tošić, Kristini Vasiljković, Mini Cvetanović, a posthumno i Željku Kotlu.

Pojedinci koji su dobili zahvalnicu gradonačelnika za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji grada su Kosara Ilić, Gordana Savić, Sanja Conić, Marija Milanović, Suzana Grebenarević. Ivana Joksimović, Božidar Stojiljković, Dalibor Tričković, Miloš Cvetanović, Milenko Milenković, Novica Nikolić, Dragan Nikolić, Miroslav Alilović, Novica Živković, Danijela Petković, Nevenka Knežević, Božidar Đermanović i Zvonimir Šimunec.

Zahvalnice su pripale i institucijama: Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, Vojska Srbije - Treći centar za obuku Leskovac, MUP Policijska uprava Leskovac, Vatrogasna spasilačka jedinica Leskovac, Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“, Dom učenika srednjih škola Leskovac, Gimnazija Leskovac, Narodni muzej Leskovac, Istorijski arhiv Leskovac, Centar za socijalni rad Leskovac.

Privrednici koji su dobili zahvalnice su: Prima Nova Leskovac, AUTOSTOP Interiors, Kompanija Aptiv, Jeanci Serbia DOO, Terastil d.o.o. Leskovac, Erenli DOO, YURA corporations DOO, PWW DOO Leskovac, GAT DOO, Keramika Leskovac, DCP HEMIGAL, Metalkomerc DOO, Bane Komerc, Mlekara Gložane, Preduzeća za proizvodnju nameštaja MITA, METLA KOMERC DOO, STATOVAC, Klanica i prerada mesa Marinković, Mesokombinat, DOO Braća Đokić, MK DOO Leskovac, Budućnost - promet DOO, Expert DOO, MABO DOO, PR CRNI BRAVARIJA, AD Standard, Kanal IN d.o.o, Katalog DOO, Zemljoradnička Zadruga Moravac, Vule-komerc DOO, DITS Salon Nameštaja, Salon nameštaja 4M, Preduzeće za proizvodnju dečjeg nameštaja “Bebisnovi”, Home centar Vera, Preduzeće Stefaneli internacional, ASP Jugotrans, TUP Kanis, Frenki komerc Zagužane, DCM Poliklinika, Bebafarm, Veterinarska stanica Đura-VET d.o.o. Manojlovce, Hotel Bavka, Motel Predejane - DOO Pobeda, Groš HUP DOO, SUR ABC, Koliba Turs DOO, Hotel i restoran BELL INN, ZDK MEDIA Bilbord, Leskovačko pivo – Futurisimo DOO, Restoran „Tomina priča“, Restoran “Krčma”.

Zahvalnice su uručene i sledećim medijskim kućama: Radio televizija Srbije, Televizija Leskovac, Televizija K-1, Radio televizija 4S, Jugmedia, Jugpress i Nova naša reč, Dnevnik juga, Stav, Info centar Juga, Pragmatikos, Rominfo medija, Televizija Vlasotince, Radio 016, Rešetka, Južne vesti, Sportska strana juga, Sportski žurnal, Večernje novosti, Media Centar 016 i dopisništvo Politike, Belle Amie, Zona Plus i Alo.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Dragan Jovanović   Danijela Petković   Dalibor Tričković   Božidar Stojiljković   Milenko Milenković   Sanja Conić   Novica Nikolić   Vladika Arsenije
@CvetanovicG @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima