Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske posetio Leskovac

rssBookmark and Share

Leskovac 29.07.2017. Južna Srbija Info

Savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske u Srbiji Žan-Batist Kizen posetio je juče Leskovac i sa zamenikom gradonačelnika Draganom Jovanovićem razgovarao o jačanju saradnje između Leskovca i Francuske.

Savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske posetio Leskovac

On je, ovom prilikom, istakao da je pozitivno iznenađen brojem škola u Leskovcu u kojima se uči francuski jezik, ali da je potrebno preduzeti određene korake kako bi bilo omogućeno da se u nekoj od vaspitno-obrazovnih ustanova polaže i međunarodni ispit iz ovog jezika.

„Zainteresovani smo i za saradnju sa Narodnim muzejem u Leskovcu u vezi sa organizovanjem izložbe o Prvom svetskom ratu – istakao je Kizen.

Dragan Jovanović, zamenik gradonačelnika Leskovca, rekao je da je ova poseta dobar osnov za dalju saradnju između Srbije i Francuske. On je podsetio na odnos ove dve države kroz istoriju.

„U moderno doba, Srbija i Francuska uspostavljaju zvanične diplomatske odnose nakon Berlinskog kongresa, 1. januara 1879. godine. Od sredine 19. veka Francuska postaje ključna destinacija učenih Srba koji tamo odlaze na školovanje.  Ovde je možda važno da pomenemo da Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji svake godine omogućavaju  stipendije za studije u nekoj visokoškolskoj ustanovi u Parizu, Bordou, Tuluzu i drugim gradovima u Francuskoj.

Zamenik je izrazio spremnost da Leskovac ponovo bude domaćin predstavnicima Ambasade Francuske za vreme 10. LAJF-a ili na proslavi 500 godina Jašunjskih manastira. 

Na sastanku su prisustvovali i Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu i Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.

Nakon sastanka delegacija je obišla Caričin grad.

Komentara: 0


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Francuska   kultura   Dragan Jovanović   Sanja Conić   Mira Ninošević   Caričin grad   francuski jezik   Ambasada Francuske   Žan-Batist Kizen
@CvetanovicG @


 


[ Dodaj komentar ]