Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЦеСИД: Градоначелник Лесковаца ужива поверење грађана

rssBookmark and Share

Лесковац 10.02.2018. Јужна Србија Инфо

Крајем јануара 2018. године у сали Градске управе у Врању представљени су резузлтати истраживања о задовољству грађана у 34 општине на југу и југозападу Србије.

ЦеСИД: Градоначелник Лесковаца ужива поверење грађана

Међу налазима истраживања које је спроведено уз подршку Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) на репрезентативном узорку од 8.256 пунолетних грађана и грађанки у 34 локалне самоуправе укључене у реализацију Европског ПРОГРЕС-а, налазе се и одговори на питања како грађани виде своју локалну самоуправу и квалитет свога живота као и који су правци и приоритети развоја локалне заједнице.

Ово је био трећи истраживачки циклус, прва два су спроведена 2010. и 2013.  Последњи је реализован у октобру и новемру 2017. године методом случајног узорка и сва три показују раст поверења у рад локалне самоуправе.

У оквиру истраживања испитаници су одговарали на 95 питања од којих су се у једном изјашњавали о томе у кога имају највише поверења када су у питању органи локлне самоуправе. По овом питању грађани су се изјаснили да највише поверења имају у градоначелника 27%, у рад Скупштине 24% и у рад запослених око 20%.

Истраживање је такође  показало да су грађани који су у последњих годину дана посетили општину и решавали неки свој проблем задовољнији радом општинских службеника од грађана који су одговарали на основу сећања у ранијем периоду.

Грађани сматрају да је најбоље улагати у развој пољопривреде и нова радна места у приозводњу хране, док опада заинтересованост за улагања у лаку индустрију.

Истраживање су финансијски подржале Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС.


#   Лесковац   Горан Цветановић   ЦеСИД   радна места   истраживање   Европски Прогрес
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима