Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да град буде здравији, бициклистичком трком обележен “Дан без аутомобила”

rssBookmark and Share

Ниш 21.09.2018. Јужна Србија Инфо

Заменик градоначелника Ниша Милош Банђур, заменик амбасадора Шведске у Србији Јоаким Ваернер, директор Аустријског културног центра Јоханес Иршиком, директора РСХЦ у Нишу Олег Ганијев и Клара Даниловић саветница за област урбанизма и становања у СКГО, заједно су на Тргу краља Милана, бициклистичком трком обележили “Дан без аутомобила” у оквиру Европске недеље мобилности.

Фото: М.Б.
Фото: М.Б.

Догађају је присуствовао и гардоначелник Ниша, Дарко Булатовић.

Трка кроз град је кренула у 11.30 часова са Трга краља Милана.

Овом манифестацијом организатори желе да скрену пажњу на све већу загађеност јавног простора, потребу за смањењем емисије штетних гасова и бар на неколико сати градски трг буде здравији, пријатнији и мирнији.

Акцију су организовали Град Ниш и ЕУ инфо Кутак Ниш уз подршку Сталне конференције градова и општина. Обележавању Дана без аутомобила су се прикључили удружења грађана “Азбуки” и “Зелени кључ” и гимназија “Светозар Марковић”.

Дан без аутомобила се одржава у оквиру обележавања Европске недеље мобилности, која се на иницијативу Европске комисије од 2002. године обележава сваке године од 16. до 22. септембра.

Тема овогодишње Европске недеље мобилности је „Комбинујте и крените“, са циљем промовисања алтернативних видова превоза.

Овим поводом је и Стална конференција градова и општина у Србији позвала све градоначелнике и председнике општина да користе различита превозна средства у петак, 21. септембра, како би подржали Европску недељу мобилности дајуц́и лични пример својим грађанима.


#   Ниш   ЕУ   екологија   Дарко Булатовић   Милош Банђур   Светозар Марковић   Дан без аутомобила   Шведска   РСХЦ Руски хуманитарни центар   загађење   Аустрија   бициклисти   ЕУ Инфо Кутак Ниш
@DarkoBulatovic_ @Milos_Bandjur @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима