Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da grad bude zdraviji, biciklističkom trkom obeležen “Dan bez automobila”

rssBookmark and Share

Niš 21.09.2018. Južna Srbija Info

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji Joakim Vaerner, direktor Austrijskog kulturnog centra Johanes Iršikom, direktora RSHC u Nišu Oleg Ganijev i Klara Danilović savetnica za oblast urbanizma i stanovanja u SKGO, zajedno su na Trgu kralja Milana, biciklističkom trkom obeležili “Dan bez automobila” u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Foto: M.B.
Foto: M.B.

Događaju je prisustvovao i gardonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Trka kroz grad je krenula u 11.30 časova sa Trga kralja Milana.

Ovom manifestacijom organizatori žele da skrenu pažnju na sve veću zagađenost javnog prostora, potrebu za smanjenjem emisije štetnih gasova i bar na nekoliko sati gradski trg bude zdraviji, prijatniji i mirniji.

Akciju su organizovali Grad Niš i EU info Kutak Niš uz podršku Stalne konferencije gradova i opština. Obeležavanju Dana bez automobila su se priključili udruženja građana “Azbuki” i “Zeleni ključ” i gimnazija “Svetozar Marković”.

Dan bez automobila se održava u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, koja se na inicijativu Evropske komisije od 2002. godine obeležava svake godine od 16. do 22. septembra.

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je „Kombinujte i krenite“, sa ciljem promovisanja alternativnih vidova prevoza.

Ovim povodom je i Stalna konferencija gradova i opština u Srbiji pozvala sve gradonačelnike i predsednike opština da koriste različita prevozna sredstva u petak, 21. septembra, kako bi podržali Evropsku nedelju mobilnosti dajući lični primer svojim građanima.


#   Niš   EU   ekologija   Darko Bulatović   Miloš Banđur   Svetozar Marković   Dan bez automobila   Švedska   RSHC Ruski humanitarni centar   zagađenje   Austrija   biciklisti   EU Info Kutak Niš
@DarkoBulatovic_ @Milos_Bandjur @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima