Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дачић угасио пожар, решење ни на видику

rssBookmark and Share

Врање 16.02.2014. Данас

Састанак делегације Јумка са премијером Дачићем само амортизовао незадовољство радника

Дачић угасио пожар, решење ни на видику

Након деветочасовне блокаде ауто-пута и готово једномесечног генералног штрајка радници Јумка успели су да од премијера Ивице Дачића у Београду издејствују исплату две минималне зараде и промену Надзорног одбора који би требало да у новом саставу именује нови менаџмент компаније. За повезивање радног стажа, али и оверу здравствених књижица за 1.700 запослених, што је такође био захтев штрајкача, за сада реално не постоји могућност.

- Каква је ситуација у Србији и у Јумку чини ми се да је ово максимум који смо у овом тренутку могли кроз наше протесте да издејствујемо. Делимично смо задовољни, али најважније је да смо скренули пажњу да проблем Јумка држава, као већински власник капитала, мора стратешки да решава, а не да се о нама прича тек када блокирамо пут - објашњава за Снежана Величковић, председница АСНС, која је у Београду са колегама из Самосталног синдиката и градоначелником Врања присуствовала вишесатном разговору са техничким премијером Дачићем и вршиоцем функције министра привреде Игором Мировићем.

Уочљива је чињеница да проблем Јумка није једини са којим се суочава Влада Србије, јер је у питању још 150 предузећа која су у фази реструктурирања на нивоу земље, па је тешко да статус приоритета може да добије било које од њих, укључујући и врањанске текстилце. Радници Јумка ће зато стрпљиво сачекати именовање новог Надзорног одбора, али је неизвесно да ли ће до тога доћи у мандату техничке владе или ће се то десити након парламентарних избора 16. марта.

- Нека врста бајпаса за наш опстанак могли би да буду послови Јумка за МУП Србије, војску, али и нека јавна предузећа. Међутим, то није стратешко решење. Влада би морала да скенира стање у компанији и да са новим руководством покуша проналажење стратешког партнера, иначе овако ће се агонија наставити - објашњава Слађан Митић, председник Самосталног синдиката, који је „резервисан према обећањима из Владе и најавама даљих корака за опстанак Јумка“.

Издашно

Суноврат некада највеће југословенске текстилне индустрије почео је пре четрнаест година, а пре неколико година пропао је и пројекат стратешког партнерства са компанијом „Алена ЛТД“ власника Јанија Саваса, који је у једном периоду отворио конфекцијски погон под именом „Замбер“ уз неколико милиона евра државних субвенција.

Коментара: 0


#   Врање   јавна предузећа   радници   Ивица Дачић   штрајк   Јумко   Влада Републике Србије   Снежана Величковић   Слађан Митић
@DacicIvica @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]