Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обећање: Влада ће помоћи Јумку

rssBookmark and Share

Врање 14.02.2014. Танјуг

Влада Србије и радници Јумка из Врања постигли су данас договор да се прекине блокада саобраћајница, као и да влада помогне у решавању проблема здравствене заштите радника и исплате зарада.

Обећање: Влада ће помоћи Јумку

Са делегацијом радника Јумка, који су месец дана у генералном штрајку, састали су се премијер Ивица Дачић и вршилац функције министра привреде Игор Мировић.

Како су новинарима пренели представници синдиката те компаније, договорена је овера здравствених књижица у наредних десетак дана и исплата једне плате до уторка, 18. фебруара.

У разговору је, такође, наглашено да Влада Србије има исти приступ решавању  проблема у свим предузећима у реструктурирању и да ће  помоћи да се унапреди пословање компаније Јумко, саопштено је из владе. 

Главни повереник АСНС-а у том предузећу Снежана Величковић рекла је новинарима да је премијер Дачић предложио и реализацију послова са полицијом и војском, како би се покренула производња у Јумку.  

Следећа зарада би требало да буде исплаћена у марту, навела је Величковић, подсетивши да треба да им се исплати укупно осам заосталих зарада. 

Договорено је и да следеће недеље буде именован нови Надзорни одбор, а радници траже и да се преиспита одговорност оних који су управљали предузећем, као и пословање Јумка за девет година, навела је Величковић. 

Она је рекла и да су их представници владе замолили за разумевање и да ће учинити све да помогну Јумку, али да то није једино предузеће у реструктурирању, којих има 153, па треба времена да се исправе све грешке из претходног периода.

Представници АСНС и Самосталног синдиката су изразили задовољство што их је најзад саслушао неко из владе, додајући да верују да ће доћи до релизације договореног.

Они су рекли да за сада неће бити блокаде аутопута, а да ће о наставку штрајка одлучити радници којима ће пренети резултате данашњег састанка у влади.

Радници Јумка месец дана су у генералном штрајку због лосег материјаног положаја, а јуче су блокирали магистрални пут код Врања на правцу Коридора 10, према Македонији, који је одблокиран после доласка Мировића и разговора са радницима. Штрајк је настављен и данас у оквиру фабрике.


#   Врање   радници   синдикат   Ивица Дачић   штрајк   Јумко   Игор Мировић   Снежана Величковић   Надзорни одбор
@DacicIvica @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима