Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радници Јумка стигли код Дачића

rssBookmark and Share

Врање 13.02.2014. Танјуг

Представници радника Јумка из Врања стигли су у Владу Србије, где ће се састати са премијером Ивицом Дачићем

Радници Јумка стигли код Дачића

Представници радника Јумка из Врања стигли су у Владу Србије где ће се састати са премијером Ивицом Дачићем, а како су изјавили, приоритетни захтеви су им исплата осам зарада, овера здравствених књижица и смена менаџмента и руководства те компаније.

Радници Јумка месец дана су у генералном штрајку због лосег материјаног положаја, а штрајк је настављен и данас у оквиру фабрике.

Главни повереник АСНС-а у том предузећу Снежана Величковић изјавила је новинарима пре уласка у владу да је у фабрици тренутно запослено 1.760 радника чије су зараде испод минималне, и крећу се од 7.000 до 13.000 динара.

Међу захтевима радника су и да у компанију Јумко уђе финансијска полиција и испита "малверзације које су се дешавале током последњих девет година", рекла је Величковић.

Она је поручила да ће уколико данас не буде постигнут договор са премијером Дачићем и вршиоцем дужности министра привреде Игором Мировићем радници наставити штрајк блокадом аутопута и додала да ће им подршку пружити и остали грађана Врања.

Величковићева је прецизирала да у Београд долази она заједно са председником Самосталног синдиката Јумка Слађаном Митићем, као и да ће састанку с премијером присуствовати градоначелник Врања Зоран Антић, али није могла да потврди да ли долазе и представници пословодства компаније.

Према њеним речима, радници Јумка су у синоћним разговорима с министром Мировићем тражили да данашњем састанку са Дачићем присуствују и представници Агенције за приватизацију, Министарства рада, Министарства привреде, као и први потпредседник владе Александар Вучић.

Премијер Дачић је јуче позвао раднике Јумка да прекину протест и блокаду пута и заказао за данас у 13 сати састанак с представницима запослених те компаније, на којем ће се разматрати њихови захтеви и како би се нашло решење за проблема у том предузећу.

Радници Јумка су синоћ након договора са вршиоцем дужности министра привреде Игором Мировићем одблокирали магистрални пут код Врања на правцу Коридора 10, према Македонији.


#   Врање   Београд   полиција   Зоран Антић   радници   Ивица Дачић   Александар Вучић   штрајк   Јумко   Влада Републике Србије   Снежана Величковић
@DacicIvica @avucic @Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима