Јужна Србија Инфо

Радничка буна: Радници Јумка кренули код Дачића

rssBookmark and Share

Врање 13.02.2014. Танјуг

Почела велика радничка буна: Радници су управо кренули ка Београду код премијера Ивице Дачића

Радничка буна: Радници Јумка кренули код Дачића

Представници синдиката Јумка из Врања, који траже исплату заосталих зарада, кренули су данас ка Београду на заказани састанак са примејером Ивицом Дачићем.

То је потврдила главни повереник АСНС-а у том предузећу Снежана Величковић.

Радници Јумка су синоћ након договора са вршиоцем дужности министра привреде Игором Мировићем одблокирали магистрални пут код Врања на правцу Коридора 10, према Македонији.

Величковићева је прецизирала да у Београд долази она заједно са председником Самосталног синдиката Јумка Сладјаном Митићем, као и да ће састанку с премијером присуствовати градоначелник Врања Зоран Антић, али није могла да потврди да ли долазе и представници пословодства компаније.

Према њеним речима, радници Јумка су у синоћним разговорима с министром Мировићем тражили да данашњем састанку са Дачићем присуствују и представници Агенције за приватизацију, Министарства рада, Министарства привреде, као и први потпредседник владе Александар Вучић.

Премијер Дачић је јуче позвао раднике Јумка да прекину протест и блокаду пута и заказао за данас у 13 сати састанак с представницима запослених те компаније, на којем ће се разматрати њихови захтеви и како би се нашло решење за проблема у том предузећу.

Величковићева је рекла да радници, који су у генералном штрајку готово месец дана због лошег материјалног стања, траже оверу здравствених књижица и исплату седам заосталих зарада, али и "смену менаџмента и утврдјивање одговорности за разне малверзације у Јумку у претходних девет година, које су довеле раднике до просјачког штапа".

Она је рекла да синдикати траже да у то предузеће удје инспекција за привредни криминал и финансијска полиција.

Величковићева је рекла да је Мировић подржао да се преиспитају све тврдње радника.

Мировић се са радницима ове врањанске компаније састао синоћ код Бреснице, на месту на којем су блокирали аутопут ка Македонији, и након што су учесници протеста прихватили да одблокирају тај путни правац разговоре је наставио у фабрици Јумко са представницима синдиката и пословодством.

Мировић је, како је речено у Министарству привреде, синоћ тражио од радника и пословодства да седну за сто и отворено разговарају о свим проблемима - овери књизица и исплати заосталих зарада.

Коментара: 0


#   Врање   Београд   градоначелник   Зоран Антић   радници   криминал   Ивица Дачић   Александар Вучић   штрајк   Јумко   Снежана Величковић   привредни криминал
@DacicIvica @avucic @


 


[ Додај коментар ]