Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Дан сећања" на жртве Јасеновца

Bookmark and Share

19.04.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

У Јасеновцу ће бити обележен "Дан сећања" на жртве геноцида тог усташког концентрационог логора, у спомен на 22. април 1945. године, када је само 127 логораша, од преосталих 1.075, успело да се домогне слободе.

Спомен обележје Јасеновац, Фото: РТС
Спомен обележје Јасеновац, Фото: РТС

У Јасеновцу ће бити обележен "Дан сећања" на жртве геноцида тог усташког концентрационог логора, у спомен на 22. април 1945. године, када је само 127 логораша, од преосталих 1.075, успело да се домогне слободе. Обележавању ће присуствовати премијер Александар Вучић.

Церемонија обележавања у спомен подручју Доња Градина почеће полагањем венаца, након чега ће бити одржан помен жртвама, а затим ће се обратити званичници. После тога је планирана Меморијална академија.

"Дан сећања" на жртве Јасеновца обележава се поводом ослобађања усташког концлогора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у поробљеној Европи, који историчари називају и "српски Аушвиц".

За датум обележавања узет је 22. април - дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора.

Према проценама које је на основу првих ексхумација извршила државна Комисија ФНРЈ, а које је потврдио и Центар "Симон Визентал", у јасеновачким логорима је нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

НДХ је у једном надмашила нацисте - била је једина држава која је имала посебне логоре за децу - Сисак и Јастребарско, кроз које је прошло 33.000 малишана, а убијено близу 20.000 деце до 14 година старости.

Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", формиран је у августа 1941. године.


#   Александар Вучић   годишњица   Хрватска   Други светски рат   жртве   Логор Јасеновац   НДХ   Дан сећања
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима