Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јасеновац: Дан сећања на жртве холокауста у Другом светском рату

Bookmark and Share

22.04.2016. Град Ниш, Јужна Србија Инфо

У Србији, се сваке године 22. априла обележава Дан који је посвећен сећању на Србе, али и Роме и Јевреје, страдале у масовним злочинима током Другог светског рата у нацистичкој творевини Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији.

Јасеновац: Дан сећања на жртве холокауста у Другом светском рату

Тај датум је свесно изабран, зато што су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе од више од 1.000 заточника покушале пробој из усташког концентрационог логора Јасеновац, тачније из Логора Доња Градина и Логора Кожаре, у НДХ, а од којих се спасило само око 100.

Средином априла 1945. године усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидаицју затвореника.

Око 600 од укупно 1.073 још живих логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело њих 91. Преосталих 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју убијено је и спаљено заједно са логорским објектима. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дела логора у самом месту Јасеновац. Од 167 логораша 11 је преживело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.

Коментара: 1


#   годишњица   Други светски рат   жртве   Логор Јасеновац   НДХ   холокауст
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Zdravko Dosen, 22.04.2021.:
    Zašto se 22 aprila ne uvede obavezno zaustavljane
    3 minuta u saobraćaju radnim mjestim pešaci znači svi da stanu tamo gdje se nalaze uz zvučne signale i na taj naćin održ počast svim stradalima u logorima kao što su jasenovac jadovno i ostalim logorima


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима