Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jasenovac: Dan sećanja na žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu

Bookmark and Share

22.04.2016. Grad Niš, Južna Srbija Info

U Srbiji, se svake godine 22. aprila obeležava Dan koji je posvećen sećanju na Srbe, ali i Rome i Jevreje, stradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata u nacističkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji.

Jasenovac: Dan sećanja na žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu

Taj datum je svesno izabran, zato što su u noći između 21. i 22. aprila 1945. godine dve grupe od više od 1.000 zatočnika pokušale proboj iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, tačnije iz Logora Donja Gradina i Logora Kožare, u NDH, a od kojih se spasilo samo oko 100.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaicju zatvorenika.

Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo njih 91. Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju ubijeno je i spaljeno zajedno sa logorskim objektima. Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli početkom maja 1945.

Komentara: 1


#   godišnjica   Drugi svetski rat   žrtve   Logor Jasenovac   NDH   holokaust
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Zdravko Dosen, 22.04.2021.:
    Zašto se 22 aprila ne uvede obavezno zaustavljane
    3 minuta u saobraćaju radnim mjestim pešaci znači svi da stanu tamo gdje se nalaze uz zvučne signale i na taj naćin održ počast svim stradalima u logorima kao što su jasenovac jadovno i ostalim logorima


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima