Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški hor "Branko" na liturgiji u Jasenovcu

rssBookmark and Share

11.09.2016. Južna Srbija Info

Povodom obeležavanja 75 godina od početka stradanja srpskog naroda sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Drugom svetskom ratu Niška crkvena pevačka družina "Branko" odazvala se pozivu i uzela učešće na liturgijskom obeležavanju ovog tužnog sabranja.

Niški hor "Branko" na liturgiji u Jasenovcu

Povodom  obeležavanja 75 godina od početka stradanja srpskog naroda sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Drugom  svetskom ratu od strane ustaša i ondašnjeg režima nacističke NDH, a na poziv Njegovog Preosveštenstva Episkopa Pakračko-Slavonskog G. Jovana (Ćulibrka), Niška crkvena pevačka družina BRANKO odazvala se  pozivu i uzela učešće na liturgijskom obeležavanju ovog tužnog sabranja.

Arhijerejska liturgija održana je u nedelju 10.09.2016. godine u manastiru Sv. Jovana u Jasenovcu. Na Liturgiji su činodejstvovali Njegova Svesvetost Patrijarh Vaseljenski Gospodin Vartolomej sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim Gospodinom Irinejom i velikim brojem vladika i sveštenika.

Članovi BRANKA su svojim sigurnim i umilnim glasovima sa galerije hrama u Jasenovcu ispratili celu Liturgiju čime su opravdali poverenje domaćina Episkopa slavonskog Jovana, a na zadovoljstvo mnogobrojno prisutnog naroda kako u samom hramu tako još više i u manastirskoj porti gde se Sveta liturgija pratila preko zvučnika i video ekrana.

Nakon Svete Liturgije članovi Crkvenog hora BRANKO prisustvovali su molitvenom parastosu  Novomučenika jasenovačkih na prostoru  samog spomen kompleksa Koncentracionog logora Jasenovac. Hor Branko je nastavio put za Negotin gde 11.09.2016. godine nastupa u okviru 51. Mokranjčevi dana.

 

Komentara: 0


#   SPC   Patrijarh Irinej   godišnjica   Hrvatska   Drugi svetski rat   liturgija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   stradanje   Logor Jasenovac   NDH   Republika Srpska   Patrijarh Vartolomej   Hor Branko
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima