Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Богојављење

Bookmark and Share

Дрводеља 19.01.2016. Јужна Србија Инфо

Богојављење (грч. Θεοφάνεια) је хришћански празник које слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу.
Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника.

Данас је Богојављење

Слави се 6. јануара, односно 19. јануара код цркава које се држе јулијанског календара. Западни хришћани углавном славе (али не и искључиво) посету тројице мудраца младом Исусу, и Исусову физичку појаву пред иноверницима.

По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводеља живео са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, а тада у својој тридесетој години позвао је Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у обличју голуба. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.

Народни обичаји

Код Срба се од давнина Богојављење слави веома живописно. Верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. Богојављањем се завршава божићно светковање, па су у неким крајевима Србије, до овог дана ишле поворке коледера или коринђаша, као и вертепаша и водичара. У народу се овај дан зове још и Водице или Водокршће управо по имену поворке. На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода.


#   празници   СПЦ   православље   богојављење   хришћанство   Исус Христ   Дрводеља
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима