Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Михољдан - Свети Киријак Отшелни, ваљало би пожурити са пословима пре зиме

Bookmark and Share

12.10.2020. Јужна Србија Инфо

Православна црква прославља Светог Киријака Отшелника - Михољдан 29. септембра по јулијанском календару. Српска православна црква овај празник који је у народу назван Михољдан прославља 12. октобра по новом календару..Према народном веровању, тек после овог празника наступа права јесен, али кад су дани још топли, народ то јесење доба назива Михољско лето.

Данас је Михољдан - Свети Киријак Отшелни, ваљало би пожурити са пословима пре зиме

29. септембра по грегоријанском католици славе светог Миховила, Михаила (Архангел Михаил). Црквени календар Ђурђа Црнојевића за 1494. годину као и црквени калнедари објављени у Црној Гору у годишњаку Орлић од 1865. - 1870. не спомињу Михољдан, него само преподобног Киријака Отшелника.

Рођен је 448. године у Коринту. Отац му се звао Јован и био је свештеник.[Мајка му се звала Евдокија.У раној младости постављен за чтеца саборне цркве у Коринту. У својој 18-тој години одлази у Јерусалим у манастир светог Јевтимија, где се замонашио

Свети Киријак је био крупан и снажан телом, и такав је остао до дубоке старости, и поред тешког поста и бдења.

У пустињи се понекад годинама хранио само сировим зељем.

Био је веома активан у борби за православље изобличавајући јереси, нарочито оригенизам. За себе је говорио, да га откако је монах сунце никад није видело да једе нити да се гневи на кога. По уставу Светог Харитона монаси су јели само једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Умро је у својој 109-тој година живота, 557. године у манастиру Светог Харитона у Јерусалиму где је и сахрањен.[3]


#   СПЦ   зима   јесен   михољско лето   Михољдан   Свети Киријак Отшелник
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима