Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је зимски Сабор Светог aрхангела Гаврила

rssBookmark and Share

Ниш 08.04.2021. Јужна Србија Инфо

Архангел Гаврило, благовесник радости, један је од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању света, најближих престолу Господа. Мали Саборни храм у Нишу посвећен је Архангелу Гаврилу, али крсну славу обележава 26. јула, као летњи Арађеловдан.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Сматра се весником тајни Божјих. Одавнина, слави се први дан после Благовести, чиме се одаје поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења.

Лик анђела Гаврила са пресветом Богородицом Маријом, која прима Благовест, слика се на царским дверима православних олтара која се симболично отварају у току литургије јер је овај догађај отворио пут у Царство небеско.

Често је слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода. Честа је заветна слава. Избегава се било какав рад, осим ситнијих поправки.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње - на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као летњи Аранђеловдан.

Летњи сабор установљен је на Светој Гори у 9. веку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, где је прстом на камену исписао песму Богородици.


#   Ниш   СПЦ   Аранђеловдан   Мала Саборна црква   Архангел Гаврило
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима