Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас почиње избор новог патријарха Српске православне цркве

Bookmark and Share

18.02.2021. Јужна Србија Инфо

Светом архијерејском Литургијом која је у храму Светог Саве на Врачару почела у 9 часова, началствује Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, председавајући Светим Архијерејским Синодом, уз саслужење осталих архијереја, започеће Свети Архијерски Сабор за избор новог поглавара Српске Православне Цркве.

Данас почиње избор новог патријарха Српске православне цркве

Изборни Сабор биће одржан у крипти Спомен храма Светог Саве на Врачару по процедури одређеној Уставом Српске Православне Цркве и канонима Свете Цркве.

Није предвиђено присуство медија овом догађају, а по завршетку заседања биће издато званично саопштење за јавност, пише у саопштењу СПЦ.

Ово је први пут да се Сабор одржава на некој локацији ван Патријаршије, а разлог за то што је изабран Храм Светог Саве је пандемија ковида и погоднији услови који постоје у овом великом простору да би се спровеле мере заштите.

Кандидат за патријарха може бити неко од 30 архијереја са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова.

По процедури прво архијереји бирају између себе све док не изаберу три кандидата, а време за то није ограничено.

Услов за избор је надполовична већина присутних владика. По избору три кандидата њихова имена се стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.


#   СПЦ   Патријарх Иринеј   Храм Светог Саве   Синод   Патријаршија   Митрополит Хризостом   Сабор СПЦ
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима