Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас почиње пролеће - најлепше годишње доба

Bookmark and Share

20.03.2021. Јужна Србија Инфо

На северној Земљиној полулопти данас 20. марта у 10 часова и 37 минута почиње пролеће, док је за становнике на јужној хемисфери почеиње јесен.

Данас почиње пролеће - најлепше годишње доба

И следећих пет година пролеће ће нам долазити 20. марта, а ове године траје до 21. јуна.

"Још од 2011. године пролеће почиње 20. марта, док су се до тада смењивали 20. и 21. март. Тако ће бити све до 2048. године када ће се почетак пролећа смењивати између 19. и 20. марта. Тек 2102. године, пролеће ће се поново вратити на 20. и 21. март“, каже Бранко Симоновић из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“.

Казаљке унапред

Што се тиче летњег рачунања времена, поред свих ранијих најава, ситуација је следећа – у ноћи између суботе и недеље, 28. марта, почиње летње рачунање времена померањем за један час унапред – са 02 на 03.

Европска комисија, која треба да одлучи да ли ће се задржати или укинути померање часовнка, одложила је одлуку за годину дана.

„У светлу пандемије било је за очекивати да се тако нешто деси. Читава ствар је додатно замршена референдумом, којим је свим европским државама остављено да одлуче да ли ће укинути померање часовника, а онда и у ком ће режиму остати“, сматра Симоновић.


#   пролеће   РХМЗ   годишње доба   Астрономско друштво Руђер Бошковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима