Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas počinje proleće - najlepše godišnje doba

Bookmark and Share

20.03.2021. Južna Srbija Info

Na severnoj Zemljinoj polulopti danas 20. marta u 10 časova i 37 minuta počinje proleće, dok je za stanovnike na južnoj hemisferi počeinje jesen.

Danas počinje proleće - najlepše godišnje doba

I sledećih pet godina proleće će nam dolaziti 20. marta, a ove godine traje do 21. juna.

"Još od 2011. godine proleće počinje 20. marta, dok su se do tada smenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proleća smenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proleće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart“, kaže Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Kazaljke unapred

Što se tiče letnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sledeća – u noći između subote i nedelje, 28. marta, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred – sa 02 na 03.

Evropska komisija, koja treba da odluči da li će se zadržati ili ukinuti pomeranje časovnka, odložila je odluku za godinu dana.

„U svetlu pandemije bilo je za očekivati da se tako nešto desi. Čitava stvar je dodatno zamršena referendumom, kojim je svim evropskim državama ostavljeno da odluče da li će ukinuti pomeranje časovnika, a onda i u kom će režimu ostati“, smatra Simonović.

Komentara: 0


#   proleće   RHMZ   godišnje doba   Astronomsko društvo Ruđer Bošković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima