Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас се празнује дан Свете мати Параскеве - Петке

rssBookmark and Share

Ниш 27.10.2018. Јужна Србија Инфо

Света Петка или Параскева (грч. Παρασκευή - петак) је била хришћанска подвижница из 11. века. Родила се у граду Епивату, који се налази на обали Мраморног мора између Силимврије и Цариграда у Тракији половином 10. века. Потицала је из имућне и побожне породице. Имала је брата, који се звао Јевтимије, и који се замонашио веома млад, да би касније постао епископ Мадитски (989—996).

Данас се празнује дан Свете мати Параскеве - Петке

Још као девојчица, док је са мајком одлазила у цркву, она је била веома побожна. Након смрти својих родитеља, жељна подвижничког живота, она напусти родитељски дом и оде у Цариград, где се замонаши у цркви Свете Софије, а затим се запути у Јорданску пустињу, живећи строгим аскетским животом, где се ради Христа подвизавала све до своје старости. У доба позне старости, сањала је анђела који јој је рекао да напусти пустињу и врати се у свој родни град, Епиват. После повратка, поживела је још две године. Верници су је сахранили по хришћанским обичајима, али не на градском гробљу већ издвојено од других.

Богоугодни Хришћани из тог места после јављања светитељке у сну неком Георгију и Јефимији пронашли су место где су биле закопане њене мошти, извадили су их из земље и положили у храм светог Петра и Павла у Епивату. Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најпре у Цариград, па одатле их бугарски цар Јован Асен 1238. године пренесе у Трново, да би биле пренете у Влашку након пада Бугарске под Османлије. Када је и Влашка постала угрожена турским упадима, а на молбу српске кнегиње Милице мошти су пренете у Београд. Кад је Сулејман I 1521. године освојио Београд, он уз остале драгоцености преноси у Цариград и мошти св. Петке. На молбу молдавског господара Василија 1641. године мошти су пренете у град Јаши, где се и данас налазе (осим два прста шаке, који су у капели свете Петке на Калемегдану).

Широм наше земље налази се и велики број извора, који су посвећени св. Петки. Један од њих је извор св. Петке у калемегданској тврђави у Београду где су њене мошти дуго времена почивале.

Српска православна црква је слави 14. октобра по старом, односно 27. октобра по новом календару

Свету Параскеву српски народ обично зове света Петка, а у српским приморским крајевима „Петка Биоградска“, јер су јој мошти почивале такође и у Београду. Такође је позната и као „Петка Трновска“, јер су јој мошти биле у Трнову.

Света Петка се по броју свечара налази на шестом месту на листи највећих српских слава.

Ниш

Највећа Градска општина Медијана у Нишу прославља данас своју крсну славу и заштитницу СВ Петку.

Света Петка и ГО Медијана у Нишу

Градска општина Медијана омогућила је својим грађанима да, у оквиру пројекта „Света Петка“, остваре право на:

студентску стипендију „Света Петка“,
ученичку награду „Света Петка“ и
новчану помоћ „Света Петка“ за лечење неплодности биомедицински потпомогнутим оплођењем поступком вантелесног оплођења.

Одлуку о додели стипендије, награде и помоћи за лечење неплодности доноси Веће Градске општине Медијана, на предлог Комисије „Света Петка“.

Комисију „Света Петка“ чине председник и шест чланова који се бирају се из реда одборника Скупштине Градске општине Медијана и из реда грађана афирмисаних у областима образовања и медицине. Комисија „Света Петка“ има задатак да рангира кандидате који испуњавају услове за остваривање права на стипендију, награду и помоћ за лечење неплодности и предлаже доделу стипендије, награде и помоћи за лечење неплодности, као и број кандидата које предлаже, на основу утврђене ранг листе.

Стипендија, награда и помоћ за лечење неполодности додељују се на основу спроведеног јавног конкурса. Јавни конкурс објављује се на Сајту Градске општине Медијана, на адреси: medijana.rs/komisijasvetapetka док се обавештење о јавном конкурсу објављује се у једном дневном листу који излази за територију града Ниша. Јавни конкурс обавезно садржи: услове за доделу стипендије, награде, односно помоћи за лечење неплодности, доказе које је неопходно приложити уз пријаву на јавни конкурс, рок за подношење пријаве на јавни конкурс, критеријуме и вредновање пријављених кандидата приликом одлучивања и обавештење да непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране. Рок за подношење пријава на јавни конкурс не може бити краћи од 15 дана и рачуна се од дана објављивања обавештења о јавном конкурсу, у складу са законом.

Јавни конкурс за доделу стипендије и награде расписује се најкасније до 31. октобра, за текућу школску годину, а јавни конкурс за доделу помоћи за лечење неплодности најкасније до 30. априла, за текућу календарску годину.

Средства намењена исплати стипендије, награде и помоћи за лечење неплодности обезбеђују се у буџету Градске општине Медијана, због чега могу бити додељена само лицима која приликом расписивања јавног конкурса имају пребивалиште на подручју Градске општине Медијана и без прекида најмање годину дана који претходе расписивању јавног конкурса.

 

 

Коментара: 0


#   Ниш   СПЦ   Медијана градска општина   хришћанство   Света Петка   Српска православна црква   градска слава   градске општине   јавни конкурс   Градска општина   Света Петка фондација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима