Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас се обележава Ваведење Пресвете Богородице

rssBookmark and Share

Ниш 04.12.2020. Јужна Србија Инфо

Ваведење је један од пет великих Богородичиних празника. Означава улазак (увођење) Пресвете Богородице у храм. Празнује се 21. новембра по старом, односно 4. децембра по новом календару.

Данас се обележава Ваведење Пресвете Богородице

Марија је, као трогодишње дете, у складу са заветом родитеља, Јоакима и Ане, да ће, ако добију пород, дете предати Богу у храм. Доведена је из Назарета у Јерусалим где је на самом улазу дочекао је отац Јована Претече, првосвештеник Захарије. Улазак Марије у храм праћен је свечаном поворком Јоакимових и Аниних сродника.

Испред Марије ишле су девице са упаљеним свећама. Иза њих ходала је Пресвета Дева свечано одевена и украшена, између своје мајке и оца, а иза њих остали сродници и пријатељи.

На уласку у храм, првосвештеник Захарије, увео ју је у Светињу над Светињама, најсветлије место храма иза друге завесе, где улазе само архијереји и то само једном годишње, на дан празника Очишћења. 

Родитељи су тада принели жртву Богу, примили благослов од свештеника и вратили се кући, а Света Дева, Марија, остала је у храму, где је боравила девет година.

Након што су јој родитељи умрли, Деву Марију су са дванаест година предали Јосифу, њеном сроднику у Назарету, живи у девствености иако то није био обичај у Израиљу.

Девица Марија била је прва доживотно завештана девојка.

Подаци о њеном увођењу у храм у Јерусалиму нису сачувани у канонским новозаветним списима, него у апокрифном спису, Јаковљево протојеванђеље.

Ниш- Сићево

Манастир Ваведења Пресвете Богородице у Сићеву

У Сићевачкој клисури, на левој обали реке Нишаве, испод Големог камена, налази се манастир Ваведења Пресвете Богородице.


#   Ниш   СПЦ   Богородица   Сићево   Нишка епархија   Ваведење Пресвете Богородице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима