Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас су Благовести, женски празник

rssBookmark and Share

07.04.2017. Јужна Србија Инфо

Благосвести је празник који православна црква прославља 25. марта (7. априла).
Спада у Богородичине празнике. То је дан када је анђео Гаврило јавио Марији да ће родити Исуса.

Данас су Благовести, женски празник

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (св. Јован Крститељ), исти Господњи арханђео, Гаврило,јавио се Пречистој Дјеви Марији у Назарету, поздравивши је речима:Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!(Лк 1, 28). Зачуђеној и уплашеној Дјеви арханђео објашњава необичан поздрав:Не бој се, Марија,јер си нашла благодат у Бога!И ево зачећеш, и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавек, и царству Његовом неће бити краја (Лк, ст. 30-33).

На Маријино питањеКако ће то бити кад ја не знам за мужа? (Лк, ст. 34), арханђео Гаврило одговара: Дух Свети доћи ће на тебе, и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божји (ст. 35). Пречиста Дјева покорно одговара:Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој (Лк, ст. 38).

Свети Оци из старих времена оставили су нам неколико предања везаних за овај разговор којим је отпочела историја спасења људског рода и обновљења твари. Између осталог, они веле да се Божји арханђео Гаврило појавио пред Пречистом Дјевом баш у тренутку када је читала познато место из Књиге пророка Исаије:Гле, девојка ће зачети и родиће сина (Ис. 7, 14). По истим тумачењима. Господ Исус Христос је васкрсао тридесет четири године касније, на исти датум на који се водио описани разговор Божјег изасланика и будуће Богородице. Зато се 25. март/7. април сматра за аутентични датум Васкрса, а ретки случајеви када се Васкрс поклопи са овим непокретним празником, зову се "Кириопасха".

На југу Србије постоји веровање да се жене на данашњи дан не чешљају, а ваљало би се умити у реци или на неком извору. Благовести спадају у Богородичине празнике, који су женски, па се многе жене на данашњи дан моле Богородици за потомство.


#   СПЦ   Богородица   хришћанство   Исус Христ   историја   Благовести
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима